ЕКП: В пандемията все повече компании шпионират компютрите на работниците

Компаниите, които използват софтуер за наблюдение на всяко движение на работниците, вероятно са в нарушение на законите на ЕС за неприкосновеност на личния живот, предупреждават от Европейската конфедерация на профсъюзите с обявен днес нов доклад за изкуствения интелект на работните места.

Според него използването на програми за наблюдение, които позволяват на ръководството да наблюдава всяко движение на мишката и натискане на клавиатурата на техните работници, или дори да имат достъп до тяхната уеб камера и микрофон, е нараснало по време на локдауна заради ковид пандемията.

Идентифицирани са най-малко 11 уебсайта, предлагащи на компаниите софтуер, който ще им даде „пълен контрол върху компютрите на служителите“ или „изглед през рамото на компютъра на вашия служител, независимо къде по света работи“.

Целият рекламиран софтуер е в нарушение на общия регламент на ЕС за защита на данните и прави всички европейски компании, които го използват уязвими от правна гледна точка, предупреждават от ЕКП. Оттам се опасяват, че ситуацията ще се влоши и заради слабите предложения за законодателство на ЕС относно изкуствения интелект, което няма да успее да отговори правилно на рисковете от използването му от работодателите и може да повлияе негативно върху правата на работниците. Проектът на законодателство определя за някои елементи на заетостта използването на изкуствен интелект като “високорисково“, но продажбата и използването на тези системи са разрешени, ако отговарят на оценка, основана на проверки на вътрешния контрол.

Днешният доклад на Европейския профсъюзен институт (ETUI) предупреждава, че този подход е в полза на доставчиците на технологии, вместо приоритетът на настоящия регламент да е защитата на правата на гражданите и работниците в ЕС, посочват от ЕКП.

Европейската конфедерация на профсъюзите е изпратила писмо до членовете на Европейския парламент, призовавайки ги да коригират дисбаланса между интересите на компаниите и работниците в предложенията на ЕК и днес ще проведе онлайн среща с представители на Европейската комисия и Европейския парламент, за да изложи своите опасения.

„Все повече компании започнаха да използват неетичен и вероятно незаконен софтуер за наблюдение от началото на локдауна. Но имаме послание към бизнеса: ние ви наблюдаваме. Наблюдението на Оруел над работниците, без тяхно знание и съгласие, нарушава законодателството на ЕС за поверителност и основните демократични ценности и принципи на ЕС. Включете синдикатите, за да формират устойчив и социално отговорен дигитален преход на работните места“, коментира конфедералният секретар на ЕКП Изабел Шьоман.

„Натрапчивото използване на изкуствен интелект за наблюдение на всяко движение на хора, работещи от вкъщи, е ярък пример за това защо ЕС се нуждае от строги правила за използването на изкуствен интелект в бъдеще. Проектопредложението на ЕК отваря вратата за злоупотреба с изкуствения интелект от работодателите за сметка на правата на човека и работниците. Наложително е евродепутатите да засилят тестовете, които се отнасят до използването на изкуствения интелект от работодателите, включително да има консултации с работниците чрез техния синдикат”, каза още тя, цитирана от ЕКП.

Старши изследователят на профсъюзния институт Аида Дел Кастило, която е автор на доклада, пък е категорична: „Вярвам, че софтуерът за наблюдение, ако бъде внедрен без необходимото внимание към GDPR и националните закони за неприкосновеност на личния живот, има функции, които пречат на правата на хората. Законодателството на ЕС изисква прозрачност и отчетност за наблюдение на служителите. С увеличаването на работата от разстояние, нарастващ брой компании може да са започнали да използват софтуер за наблюдение, а някои са поели риска да го направят, без да се консултират с работниците. Има голяма вероятност използването на такъв софтуер да бъде установено в нарушение на законодателството на ЕС за поверителност на личния живот, ако работниците ги оспорят в съда. Работата трябва да се основава на доверие между физическото лице и работодателя. Шпионирането, наблюдението на всяка една минута от нечий живот на работното място, какъв уебсайт посещава, какво прави и не прави, не е начинът, по който може да се изгради такава връзка. Отвъд правните съображения, става въпрос за вида свят, в който искаме да живеем.”

Доклада можете да видите тук

Резолюция на ЕКП относно европейските стратегии за изкуствен интелект и данни можете да прочетете тук