КНСБ обсъди с премиера Янев бъдещето на комплекса “Марица Изток”

Бъдещето на комплекса “Марица Изток” бе обсъдено на среща със служебния премиер Стефан Янев, инициирана от КНСБ и КТ “Подкрепа”. На нея присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, лидерите на енергийни федерации и на синдикалните организации в централата и мините, вицепремиерът Гълъб Донев, министърът на енергетиката Андрей Живков.

На 9 юни среща заради краткосрочните и дългосрочни проблеми пред комплекса бе проведена и с президента Румен Радев. На нея Пламен Димитров предупреди, че централата е заплашена да спре от 1 юли, тъй като се предвижда да произвежда едва 1 млн. мгвтч за новия регулаторен период (1 юли 2021 – 1 юли 2022 г.). За настоящия, който изтича след броени дни, ТЕЦ “Марица Изток – 2” е произвел за регулирания пазар 2,8 млн. мгвтч. Намаляването им сега означава да работи с по-малко от половин блок, което рефлектира и върху дейността на мините в комплекса.

Окончателно решение предстои да бъде взето до края на седмицата след задълбочен експертен анализ.

КНСБ настоява от години за изготвяне на енергийна стратегия, която да даде яснота за различните производства, да посочи приоритетите. Резлутат няма. И затова всяка година стигаме до това положение – да спасяваме ситуацията, каза по време на срещата Пламен Димитров. Той напомни, че от 2 години синдикатите искат да има визия за бъдещето на комплекса “Марица Изток” с 5-годишен хоризонт. Това също не е факт.

Нашето виждане е, че всички ресурси, до които има достъп страната ни, трябва да бъдат използвани за решаване на този сложен проблем с комплекса. С парите от Националния план за възстановяване и устойчивост, трябва да се създаде възможност за изграждане на нови мощности, индустриален парк и там работещите да имат възможност да се преквалифицират – на същото място, със същите възнаграждения и все така организирани, категоричен бе Димитров.

Двата синдиката повдигнаха въпроса за равния шанс на всички въглищни райони за извършване на енергийна трансформация. Проблемът е, че за ТЕЦ “Бобов дол” няма изградена газопреносна инфраструктура. Проект за изграждането на такава е предвиден във варианта на Плана за възстановяване и устойчивост от април, но с промените, които се правят сега, се планира той да отпадне. Защо се прави, попитаха синдикалните лидери. Предстои обсъждане на промените в Плана за възстановяване и устойчивост с вицепремиера Атанас Пеканов.