В Русе стартира кампанията “За повече демокрация на работното място”

През тази седмица Регионалният съвет на КНСБ – Русе проведе интензивни срещи с работодатели в общините Русе и Две могили. Така бе даден старт на кампанията „За повече демокрация на работното място”, която се изпълнява съвместно от КНСБ и Европейската конфедерация на профсъюзите.

На срещата с кмета на община Две могили и представители на бизнеса в населеното място бе коментирана темата за запазване на заетостта, по – високи доходи, подобряване и защитата на трудовите, социалните и осигурителните права на заетите лица и равното им третиране на работното им място. Подписан бе колективен трудов договор за работещите в здравеопазването на територията на общината.

Пример за добри и безопасни условия на труд, както и социална ангажираност към работещите са посетените по кампанията фирми в Две могили – “Дунавски копчета” ООД и “Мартинез бутик” ЕООД. Собствениците споделят, че въпреки кризата отчитат ръст в поръчките и продажбите на висококачествена продукция. Martinez е запазена марка световноизвестни парфюми, произвеждани в търговската база на фирмата в град Две могили.

В Русе бе проведена среща с представители на хотелиерския бизнес. Мая Русанова, собственик на хотел сподели за трудностите, които преодоляват, предизвикани от затварянето на обектите, както и въведените мерки за подпомагане на бизнеса. Възползвали са се частично от мерките за запазване на работните места на наетия персонал. Отчетоха тримесечно забавяне при изплащането на кандидатствалите по мерките фирми и споделиха искането си подпомагането да продължи до края на годината.