ЕКП: Необходима е промяна на договора на ЕС, за да бъдат защитени социалните права

Конференцията за бъдещето на Европа трябва да подготви промяна на договора за ЕС, за да има смислен резултат от този процес. Това каза генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини на събитие на високо равнище относно Конференцията за бъдещето на Европа „Синдикатите за по-справедливо и социално бъдеще на Европа“.

„Това е основен момент в историята на Европейския съюз, за ​​да се оформи по-справедлив ЕС, който се грижи за своите хора … Европейските граждани и работници очакват от нас да го постигнем. Не може да става въпрос само за процес. Имаме нужда от амбициозно съдържание. Трябва да настояваме за радикална промяна. Радикална промяна на нашия икономически режим – преминаване от икономика, която обслужва печалбата, към социална пазарна икономика, както е посочено в договорите”, каза Визентини.

Според него трябва да се работи за модел, който е в полза на хората и е отвъд сляпото фискално финансиране, за да може да се изградят благосъстояние и по-добри възможности, равенство и приобщаване за всички. Само чрез тази радикална промяна ще можем да защитим европейския проект, категоричен бе той.

ЕКП представи 15 предложения, отразяващи притесненията на работещите. Те варират от повишаване на заплащането до осигуряване на зачитането на правото на колективно договаряне до справедлив климатичен преход за работниците в засегнатите индустрии.

Те включват и протокол за социален прогрес, за да се гарантира, че икономическите свободи на компаниите никога повече няма да бъдат над социалните права на работещите хора, както беше в прословутите случаи на Лавал и Викинг, които отвориха вратата за социален дъмпинг в Европа.

„Очакваме да бъдат обмислени промени в договора, искам да бъда много ясен по този въпрос“, добави Визентини по време на събитието. Според него трябва да се премине към по-интегриран и амбициозен ЕС, който изисква гласуване с квалифицирано мнозинство по-важни въпроси, включително по икономическата и социалната политика.

„Ако са възможни промени в договора, ние се застъпваме за протокол за социален прогрес, който да гарантира, че социалните права имат предимство пред икономическите свободи в случай на конфликт. Необходимо е също така Европейският социален стълб да се превърне в градивен елемент на нашата социална пазарна икономика“, каза още генералният-секретар на ЕКП.

Информация за събитието може да бъде видяна тук.