Изпълнителният комитет на КНСБ обсъди Плана за възстановяване с вицепремиера Атанас Пеканов

КНСБ обсъди днес със служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов подготвяните промени в Националния план за възстановяване и устойчивост.

По покана на конфедерацията Пеканов се включи в Изпълнителния комитет на КНСБ. Темата за плана бе сред разглежданите.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази опасенията на конфедерацията по плана, свързани с отпадането на важни проекти в енергетиката, орязването на средства за столицата, напоителните системи, дигитализацията на системата на Електроенергийния системен оператор. За нас е притеснително, че в плана няма проект за улавяне на въглероден диоксид, предложен за комплекса “Марица Изток” и че е променен обхватът за новите газови връзки – тръбата към ТЕЦ “Бобов дол” е отпаднала. Тази газова връзка ще бъде и за водород, това е важен проект за района на Кюстендил и Перник, посочи конкретно Димитров. Той повдигна въпроса и за това, че заемният ресурс, който може да се вземе по плана и е в размер на до 9 млрд. лв., не е заявен.

Вицепремиерът обясни, че правилният подход е този заемен ресурс да се активира, това ще бъде направено и използването му ще стои като възможност. За да се вземат кредити обаче е нужно решение на парламента. По думите му по плана ще бъдат увеличени средствата за образование и здравеопазване с включени нови проекти.

Проектът за метрото на София ще се случи, не е застрашен, увери Пеканов. В енергетиката целта на плана е да зададе нови алтернативни мощности, в програмата за икономическа трансформация за бизнеса пък се търси балансът, обясни още вицепремиерът.