Делта – новонастъпващата мутация на Covid – 19 в Европа

Делта мутацията на коронавируса –  B.1.617.2, беше открита за пръв път в Индия и затова е наричана още индийска. От края на миналата година вариантът Делта започна да се разпространява бързо по целия свят. Днес тя настъпва дори в топлото време. Експерти от германския институт „Роберт Кох“ прогнозират, че до края на лятото Делта мутацията ще причинява 90% от новите случаи на зараза с коронавируса в ЕС. Това може да причини висок риск от зараза, тежко протичане на Ковид-19 и дори смърт при хората от рисковите групи, които все още не са получили всички дози от ваксината. Данните на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че вариантът Делта обхваща все повече страни, а тенденция е към покачване.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията индийската мутация е с 4 до 6 пъти по-заразна от британската, която сама по себе си е значително по-опасна от първоначалния щам на вируса.

Все още няма достатъчно данни относно смъртността на заболелите, но по проучвания на здравни организации във Великобритания, където има най-много инфектирани (данни към 17.6.2021 г.), стремително се увеличава броят на нуждаещите се от хоспитализиране в резултат от заразата.

Проведените до момента изследвания показват, че ваксините на BioNTech/Pfizer и AstraZeneca предпазват от тежки форми на Ковид-19, предизвикани от Делта мутацията, но според наличните до този момент данни ваксинирани само с първата доза също са изложени на риск и могат да се заразят с Делта варианта на вируса. Оптимистичната новина обаче е, че при поставени две дози, т.е. пълна ваксинация, защитата срещу индийската мутация е висока.

Опитът от Великобритания сочи, че опасността идва и от там, че симптомите при зараза с Делта мутацията са по-различни от обичайните. Повечето заразени посочват първи симптоми, приличащи на обикновена настинка: хрема, главоболие, болки в гърлото, понякога и повишена температура, но характерните  за COVID-19 симптоми – загуба на вкус и обоняние не се проявяват.

От Европейския център за превенция и контрол на заболяванията напомнят, че за да се ограничи разпространението на заразата, най-сигурната защита е ваксинацията. Данните за България обаче са тревожни, едва малко над 13% от населението е поставило първа доза (при 48% средно за ЕС) и 11% – втора доза (при 29% средно за ЕС). Делът на преболедувалите също остава неясен. Официално той е едва 6%, но поради ниските нива на тестване в България се предполага, че са повече.  Предмет на изследване е дали вече преболедувалите имат достатъчно добър имунитет, доколко той е траен и дали предпазва ефективно и от новите мутации на вируса Covid-19. Затова здравните експерти съветват дори и преболедувалите да се ваксинират, за да изградят по-устойчив и траен имунитет.