Петър Бунев начело на Синдиката на железничарите в България и през следващите 5 г.

Петър Бунев бе преизбран за председател на Синдиката на железничарите в България на Осмия конгрес на синдиката, който се проведе вчера. На него присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Пламен Нанков, управителят на “БДЖ – Пътнически превози” ЕООД Любен Нанов, Красимир Папукчийски, генерален директор на ДП “Национална компания железопътна инфраструктура”, 116 делегати от цялата страна.

Петър Бунев отчете, че през последните 5 г. не е имало нито ден без Колективен трудов договор. “Нещата не винаги вървяха гладко, но винаги сме намирали решения. Най-важното е да има има истинско социално партньорство и диалог”, каза той. От 2014 г. възнагражденията са обвързани с коефициент към минималната работна заплата. В НКЖИ средната брутна заплата през 2016 г. е била 806 лв., а към първото тримесечие на тази година – 1284 лв., което е ръст от 60% за последните 5 г. Малко по-висок е той за “БДЖ – Пътнически превози” – преди 5 г. средната заплата е била 819 лв., през 2021 г. – 1330 лв. В “БДЖ – Товарни превози” през 2016 г. възнагражденията са били средно 852 лв., тази година са 1387 лв.

Трябва да продължаваме в същата посока – доходи, доходи и пак доходи, категоричен бе Бунев. Той посочи още, че с Колективните трудови договори се гарантира защита на всеки член, допълнителни отпуски, по-висок клас прослужено време. С предстоящото сключване на нови Колективни трудови договори ще се цели запазване на увеличението на възнагражденията с ръста на минималната заплата и постигането на допълнителни придобивки за синдикалните членове.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи пред делегатите важността на придобиването на нови умения в бързо дигитализиращия се свят. Синдикатът на железничарите в България е част от проекта на конфедерацията за дигитални умения. Стремежът е да се предвиди какви изисквания ще има към работниците, уменията да се придобиват в среда, която не е стресова за тях и с постепенно надграждане.

Димитров обясни, че през следващите години страната ни ще разполага с безпрецедентно голям ресурс от всички източници на европейско финансиране и ако средствата се влагат ефективно, икономиката ще расте. Прогнозите на КНСБ са, че в края на следващия управленски мандат Брутния вътрешен продукт ще стигне 160 млрд. лв. Ние настояваме за ежегоден двуцифрен ръст на заплатите, напомни Димитров залегналите предложения на конфедерацията в Меморандума за социално-икономическо развитие на България през следващите 4 г.