КНСБ настоява за изплащане на работните заплати в “Автомагистрали – Черно море”

Да се намери решение за неизплатени от държавата средства за извършени от “Автомагистрали – Черно море” АД ремонтни дейности на магистрала “Тракия”. Заради забавянето работниците не са получавали заплати за месеците май и юни. За това настояха президентът на КНСБ Пламен Димитров и представители на ръководството и синдикалната организация в дружеството на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

В разговорите участваха Валентин Никифоров и Тодор Капитанов от КНСБ, синдикалните представители в компанията Господин Янков и Петя Стоянова, изпълнителният директор на “Автомагистрали- Черно море” Ярослав Димов, Тодор Кятовски, директор “Строителство” в дружеството.

В срещата участваха също заместник-министър Тодор Анастасов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Апостол Минчев, Цветелина Лазарова – началник на кабинета на регионалния министър, и Мирослава Владимирова – главен секретар на МРРБ.

Извършената от „Автомагистрали – Черно море“ АД работа в участъка от АМ “Тракия” между Чирпан и Стара Загора е приета, стана ясно по време на срещата. Дължимите средства са за около 40 млн. лв.

Заради забавените плащания от страна на държавата работниците в дружеството не са получавали заплати от 40 дни. Тази сума възлиза на 3,1 млн. лв.

При тези огромни суми, дължими на дружеството са застрашени трайните работни места, съществува риск от напускане на специалисти и висококвалифицирани работници, а също така запори на сметки, спиране на дейността и блокиране цялостната дейност на фирмата по други договори, предупредиха от КНСБ по време на срещата.

Ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството увери представителите на фирмата и на синдикалната организация, че се работи за осигуряване на необходимия финансов ресурс за изплащане на дължимата сума. Възможните източници на средства са от бюджета или чрез бюджета на „Автомагистрали“ ЕАД. Проучва се финансовото състояние на държавната компания, за да се прецени дали фирмата може да плати необходимите средства. Предстои провеждане на среща с нейното ново ръководство. Зам.-министър Тодор Анастасов информира, че запорът на сметките на „Автомагистрали“ ЕАД е премахнат.