Синдикати и работодатели: Промените в Плана за възстановяване трябва да бъдат консултирани със социалните партньори

Промените в Националния план за възстановяване и устойчивост трябва да бъдат обсъждани с представителите на работниците и на работодателите. Това напомниха лидерите на КНСБ и останалите национално представителни организации на работниците и бизнеса на среща с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебния министър на икономиката Кирил Петков. Изискването за консултации със социалните партньори при изготвянето на плана е залегнало в регламента на ЕС за механизма за възстановяване и препотвърдено в пролетния пакет на ЕК в рамките на европейския семестър.

Повод за реакцията е внасянето в ЕК на актуализиран проект на плана, който не е обсъден със социалните партньори.

Не приемам този подход – да ни информирате, че сте внесли проекта в ЕК, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Атанас Пеканов отвърна, че преди да бъдат включени окончателно в плана новите и преработените проекти, ще бъдат предоставени на социалните партньори.

Председателят на АИКБ Васил Велев допълни, че на европейско равнище се извършва мониторинг с участието на социалните партньори. Искаме консултации, готови сме да влезем в детайлите на всеки проект, каза той.

Кирил Петков обясни, че за бизнеса са предвидени 1,2 млрд. лв., от които 421 млн. ще са директни грантове, а останалите – финансови инструменти. Със зам.-министърът на енергетиката Александър Николов бяха обсъдени проектите в сферата на енергетиката. Продължаваме да сме в неведение и да настояваме за яснота и конкретна визия за комплекса “Марица Изток”, категоричен бе Пламен Димитров.