Д-р Иван Кокалов пред Clinica.bg: “Пирогов” е гафът на министър Кацаров

Публикуваме интервю на д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК пред Clinica.bg.

– Д-р Кокалов, срещата от вчера решава ли казуса „Пирогов”?

– Не мога да взема отношение, защото не знам какво са си говорили на нея. Министър Кацаров трябваше да се извини на пироговци, защото докато се бореха на първа линия, ги нарече крадци и уволни Балтов. Според мен тази среща нищо не решава. Не знам дали не е направена, за да се спре престрелката по медиите, но не мисля, че ще спре протестите, защото нищо не е решено. Обещаната пътека за пост-КОВИД иска време, за да се направи, а това, което искат пироговци е такава пътека, защото сега няма как да се хоспитализират пациентите и трябва да се търсят други варианти.

– Удачни ли бяха тези обвинения в злоупотреби срещу “Пирогов”, смяната на директора и напрежението, до което се стигна?

– Те не са не само неудачни, те са шокиращи за хората, които поеха най-големия удар от КОВИД-пандемията. Според мен начинът, по който се постъпва с тях, включително и към проф. Балтов, е неправилен. Една проверка не може да е окончателна преди да се чуе и другата страна, да се види за какво става въпрос да уволняваме директора. За мен това е абсолютен гаф на министър Кацаров.

– Обсъждали ли сте проверката на “Пирогов” в Надзорния съвет на НЗОК, какво е мнението на колегите ви?

– Не крия, че веднага, след като станах свидетел на тези събития, се чух лично с проф. Петко Салчев, за да го попитам какъв му се явява министъра, че тича първо при него с тези резултати от проверката, а не ги представя на Надзора, защото ние не сме вземали решение да се проверява “Пирогов” или друга болница. Тези решения ги чухме от министъра, ако проф. Салчев му е подчинен и изпълнява неговата повеля, са ми ясни нещата. Но все пак касата е публична институция и той трябваше да дойде и да докладва в Надзора. Той не го направи и му казах, че това ще му отнеме главата. За сведение вчера ми се пуска и проект за актуализация на бюджета на НЗОК със 100 млн. лв., който отново е пратен първо на министъра, а след това на нас и това е второ такова нарушение. Ако тази практика продължи, ще говоря с колегата от “Подкрепа”, за да напуснем Надзора заедно.

– Много мнения се чуха през изминалите дни, масово лекари се изказаха, че болниците са работели в специален режим по време на пандемията, а КП са недофинансирани, какво е вашето мнение – доколко подобни злоупотреби са плод на системата?

– Злоупотребите са факт не само в тази болница поради несъвършенството на самата система. От години ние от КНСБ настояваме, че начинът на финансиране особено на болничната помощ трябва да бъде променен. Сега ние насила караме хората да лъжат, тъй като липсват доста пътеки, говореше се за ДСГ системата, защото като дойде болен, той не идва само с една диагноза, а има и съпътстващи заболявания. Фактът, че колегите поради липсата на пътека за пост-КОВИД са били принудени да търсят начини да лекуват, много от нещата са нови и не бива да смятаме, че са предрешени. Има много неща да се учат след пандемията, а идва и трета вълна. Трябва да отчетем всички тези грешки и да видим как да ги наваксаме, така че да не се набеждават хората, че „крадат и лъжат”. Разговорът за ремонт на системата си стои, тук е нужен надпартиен консенсус как да продължим. Моето мнение е, че здравеопазването е социална дейност с финансово отражение, затова подскочих, когато чух министърът да казва, че здравеопазването е икономика и държавата няма място там. Според мен това е абсолютен гаф, защото точно пандемията показва, че без държавата няма как да оцелеят системата и хората. Така че предстои дебат.

– Какви са истинските мотиви за отстраняването на проф. Балтов, защото е ясно, че това едва ли са резултатите от проверката, които можем да видим и в останалите болници?

– Съществуват две хипотези – д-р Кацаров е чист, кристален човек и намира, че много хора на ръководни длъжности са допуснали грешки и той трябва да ги изчисти. А другата хипотеза е, че изпълнява поръчка. Аз няма данни, но от морална гледна точка, ако погледна самото пенсиониране на проф. Тодор Кантарджиев, който беше на първа линия, и е доказан експерт, грешно беше да се постъпи така с него, иначе законово всичко е точно. Единият нарушил правилата, макар че няма доказателства, уволняваме го през медиите, а другият е навършил пенсионна възраст, пенсионираме го, но не е това начинът, по който да се действа. Съгласен съм с едно от твърденията на бившия шеф на Пирогов – проф. Спас Спасков, че има и човещина и трябва да подхождаме с разбиране. Особено в този тежък момент на пандемия да постъпваме по този начин не е оправдано, трябва 10 пъти да мериш, един път да срежеш, иначе грешките са факт. Сега трябва да се успокоява съсловието, убеден см, че медицинските специалисти ще са солидарни с колегите си от Пирогов, защото за тях нямаше почивен ден, те бяха на първа линия в пандемията, а сега да ги посочим и да кажем – вие сте крадци, според мен е дълбоко неправилно и грешно.

– Мислите ли, че има политически причини в тази рокада, защото знаем, че всяка нова власт сменя директорите на държавите болници?

– Според мен увлечението на така нареченото „изчегъртване” го виждаме не само в здравеопазването, а на много места, дайте да махнем тези хора, които са били близки с бившата власт, да сложим други. Но ние нямаме толкова експерти и специалисти, за да изчегъртваме достойни хора, да нарушаваме техния престиж в обществото, още повече в този момент. Не бих искал да смятам, че е политически мотивът, но като че ли има такъв привкус.

– БЛС започна допитване сред лекарите за протестни действия, КНСБ би ли подкрепил подобни протести?

– Ще се допитаме до колегите и структурите в страната, но съм убеден, че ще бъдат солидарни в голямата си част с колегите от Пирогов и ще излязат с лозунги по места. Вече имаме потвърждеие от Пловдив и Плевен. Решението в момента, ако не е в ръцете на д-р Кацаров, е в ръцете на президента. Трябва да бъде успокоено съсловието, защото третата вълна напредва и лекарите не трябва да работят в стрес. Някой трябва да обърне внимание и да успокои съсловието заради непремерените действия на министъра.

– Реалистична ли е картина да посрещнем третата вълна с протестиращи лекари?

– Тук си проличава политика. Ако трябва да надскочиш егото си и да помогнеш на страната и на хората, трябва да преглътнеш горчивия хап, да си признаеш, че си сбъркал и да вървим нататък. Защото, ако с такъв стрес и напрежение вървим към трета вълна, никой няма да бъде в добра позиция, най-малко пациентите – съсловието е изнервено и не би трябвало да продължава ситуацията по този начин. Някой трябва да разсече този гордиев възел. Да не говорим, че и ваксинацията е забавена, а това е проблем , с който министърът трябваше да се занимае и който ще има негативно отражение върху страната.

– Какви ще са последствията в дългосрочен план от управлението на служебния министър?

– Смятам, че някой трябва да успокои нещата, да разчитаме, че едни хора ще излязат, ще покрякат и нещата ще се успокоят е нереалистично. Обидено е съсловието, обидена е най-голямата болница и някой трябва да разсече гордиевия възел. Ако министърът няма да надделее над егото си, то нека президентът да успокои нацията, защото няма несменяеми министри, както няма и несменяеми директори. Така че ситуацията трябва да бъде успокоена час по-скоро.

– Останалите действия на служебни министър като промените в медицинските стандарти, какво отражение ще имат върху системата?

– Чух много промени на здравния министър, приветствам, че беше загрижен за доходите на медицинските сестри, но всички останали идеи не приемам. Реформирането трябва да бъде в друга посока, в интерес на добрия достъп на пациентите и достойното заплащане на медицинското съсловие. Защото те са, които посрещат всяка криза у нас.

– До няколко дни очакваме нов здравен министър от редовен кабинет евентуално, какво бихте му казали?

– Очаквам актуализация на бюджета, защото без такава няма как да се изплащат парите в много сфери, надявам се на политическа зрялост. За съжаление при срещите ни в КНСБ с отделните партии не чух кой знае какви идеи за реформата в здравеопазването, освен да се промени статута на болничните заведения, но всичко това е въпрос на дискусия. Задължително е завръщането на държавата в здравеопазването в условия на пандемия, тя трябва да бъде силен играч, а не наблюдател и компенсатор в системата. Реформата не е от днеска за утре и трябва да се планира в бъдещето, а не всеки, който дойде на власт да изпълнява своите собствени идеи, а ние да се въртим в омагьосан кръг. И най-важното е да не се лобира за определени кръгове – частни болници, фармацевтични компании, а в центъра да е пациентът.