Д-р Иван Кокалов пред БНТ: Да се говори, че са изтекли един милион oт “Пирогов” е грешка

“Вчера имахме Надзорен съвет на НЗОК и аз направих предложение и се взе решение – тези проверки, които се правят по списък, ще идват в надзора, ние да се запознаваме, а не чрез медиите. Като отговорни за бюджета на касата – как се харчи рационално, трябва да знаем и да предлагаме решения. Проверката на “Пирогов” първо беше дадена на министъра. Това, което се случи, повече ми намирисва на политика, отколкото решение на казус“.

Това каза в интервю за предаването на БНТ “Денят започва” д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.

„Приветствам това, че се мъчат да се потуши напрежението, защото сме пред прага на четвърта ковид вълна и е хубаво да е успокоен „Пирогов“. Това, което се е случи, обаче е замитане на проблема под килимчето. Не мога да го приема като нещо нормално, защото излиза, че след срещата при министъра всички са в бяло, само проф. Балтов е виновен за всичко”, каза Кокалов и обясни, че е работил с всички министри от демократичните промени до наши дни. „Това за мен е най-слабият от всички. На първата ни среща му подарих фенерче и му казах да осветява пътя си и да не прави грешки, защото системата е много сложна и не бива да се залита“, каза той.

Според него проблемът идва от това, че всички са се учили в движение по отношение на ковид пътеки, заплащане, суми и не е било предвидено, че ще има нужда от пътека за постковид синдром за проболедувалите коронавирус. “Трябваше Лекарският съюз в разговор и с предложение с Надзорния съвет да направят такава пътека и тя да се финансира. Сигурен съм, че и в други болници има такива нарушения. Но това не са нарушения, защото някой искал да краде или да точи касата, а защото няма по каква пътека да лекува болните, за да може да му се направят изследванията”, категоричен е Кокалов и обясни, че ако такава пътека не бъде направена, отново ще има нарушения.

„Трябваше да се види на кое се дължи това, а не да се твърди, че е грешка. Това е целенасочена грешка, за да може болният да бъде изследван и лекуван. Да се говори, че са източили един милион е грешка. Беше взето решение, за да не фалират болници, защото се обръща внимание само на ковид болните, да се финансират с 85%. Този милион в “Пирогов” са тези 85%”, допълни още той.

Кокалов бе категоричен, че комисията, която проверява “Пирогов”, ще излезе с решение, че няма умишлена кражба, не трябва да се връща този 1 млн. и ще се изчисти името на проф. Балтов. “Ако беше далновиден и беше надмогнал над егото си, д-р Кацаров трябваше да го върне до доказване на вината му“, посочи Кокалов.

“Реформата се състои преди всичко в промяна начина на финансиране. Това с клиничните пътеки е възможност по всякакъв начин да се точат пари, защото ние направихме лекарите търговци. Трябва да се направи актуализация на бюджета, защото е нужно осигуряване на пари за хората, които работят на първа линия.“, завърши той.

Цялото интервю можете да гледате тук