Медици от Центровете за спешна помощ излизат на протест утре

Медици от Центровете за спешна медицинска помощ в София и няколко града в страната излизат на протест утре, 10 август, от 11,30 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Причината е въвеждане на нова методика, по която ще получават допълнителни възнаграждения за работа в рискова среда с ковид болни. Тя не е обсъждана със социалните партньори, алармираха миналата седмица от Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ.

Изпълнителният съвет на ФСЗ изпрати на 4 август Отворено писмо до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. В него се посочва, че във федерацията постъпват сигнали от ЦСМП – София за неизплащане на допълнително възнаграждение на работещите с COVID-19 за месец юни 2021 г. Вместо възнаграждения се появява нова методика, която по неясни причини се отнася само за работещите в ЦСМП, като по този начин ги ощетява, предупредиха от ФСЗ и призоваха за изплащане на допълнителните възнаграждения.

В случай че не бъдем чути, ще преминем към протестни действия за защита правата на работещите в ЦСМП, предупредиха с писмото от федерацията.

В протестните действия утре освен медици от Спешния център в София ще се включат и техни колеги от Перник, Велико Търново, Търговище, Кюстендил, Благоевград, Шумен. Организира се протест и в Бургас, където започва в 11:45 ч, и в Шумен от 12 ч пред ЦСМП.