Медици от Центровете за спешна помощ протестираха срещу новата методика за работа с ковид пациенти

Стотици работещи в Центровете за спешна медицинска помощ излязоха днес на протест в столицата и няколко големи града заради новата методика за определяне на допълнителните възнаграждения за работа с ковид пациенти.

В София протестът се състоя пред сградата на Министерството на здравеопазването. В него се включиха лекари, медицински сестри, парамедици и шофьори от спешните звена в столицата, Перник, Търговище, Кюстендил, Ямбол, Велико Търново.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ предупреди за протеста на 4 август с Отворено писмо до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. В него се посочва, че във федерацията постъпват сигнали от ЦСМП – София за неизплащане на допълнително възнаграждение на работещите с COVID-19 за месец юни 2021 г. Вместо възнаграждения се появява нова методика, която по неясни причини се отнася само за работещите в ЦСМП, като по този начин ги ощетява, предупредиха от ФСЗ и призоваха за изплащане на допълнителните възнаграждения.

Досега всички екипи с досег до Covid-болни или такива със симптоми получаваха в края на месеца по 1000 лв. над заплатата. По новата методика бонусите ще се плащат ако медиците са имали контакт с поне един доказано заразен в месеца. А размерът на сумата ще зависи от отработените часове дежурства през месеца.

Д-р Даниела Николова, председател на синдикалната организация на КНСБ в ЦСМП-София, обясни, че протестът е предупредителен и медиците очакват решение на исканията в 7-дневен срок. Ако трябва ще дойдем пак, но няма да предадем принципите си, каза тя.

Близо 30 лекари, медицински сестри, парамедици и шофьори на линейки протестираха пред Центъра за спешна медицинска помощ и в Бургас. Те настояват за 40% увеличение на заплатите, изплащането на допълнителното възнаграждение за работа на първа линия с болни от Ковид-19 и премахване на новата методика, по която се изчислява то. Кой и как изчисли, че трудът и рискът, който поемаме струва 11 стотинки на минута, попитаха протестиращите. Според тях новата методика за изчисляването на допълнителното им възнаграждение е унизителна.

Протест, организиран от ТКС на ФСЗ към КНСБ на работещите в ЦСМП – Шумен и всички филиали в областта, се състоя и в Шумен. Присъстваха над 30 лекари, сестри, фелдшери и шофьори, които изразиха недоволството си от едноличната промяна на методиката и правилата за изплащане при работа с Ковид 19. Изказвания имаше от Анета Денева, председател на ТКС към ФСЗ и Областен координатор на КНСБ – Шумен, Радостин Павлов, експерт в РС и секретар на ТКС на ФСЗ – КНСБ, Герчева зам. председател на СО на ФСЗ в ЦСМП – Шумен. Прочетено беше отвореното писмо на ФСЗ към КНСБ до министър Стойчо Кацаров, изказани бяха мнения за категоризацията на труда, за това как тези пари за ковид трябва да са в основните заплати и да има трайна политика по доходите в здравеопазването и др.
Подкрепа за протеста изразиха с декларация от Изпълнителния съвет към ТКС Здравеопазване ЧОС – Пловдив.