Работещите в “Автомагистрали- Черно море” протестираха за заплати на четири места в страната

На четири места в страната излязоха днес на протест работещите в шуменското дружество “Автомагистрали-Черно море” АД. Действията са заради неплатени заплати, резултат от непокрити задължения на държавата към фирмата.

В 10,30 часа протестиращите блокираха движението пред Министерския съвет в София и на пътен възел “Белокопитово” на магистрала “Хемус”, където бе разпънат 100-метров национален флаг. Протест се състоя и на магистрала “Тракия”, където имаше и автошествие, както и на Път I-II Русе-Варна.

Работниците носеха плакати “Искаме си парите”, “Няма да се откажем. Платете ни изработеното!”.

В четвъртък от синдикалната организация на КНСБ в дружеството обявиха с отворено писмо, че започват протестни действия заради забавяне на заработените с честен труд заплати.

“Ние, работещите в „Автомагистрали – Черно море“ АД, град Шумен, от края на месец април правим опити да получим заработените средства за ремонта на автомагистрала „Тракия“  от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство. Общото задължение към момента за обекта от страна на възложителя – „Автомагистрали“ ЕАД, чрез АПИ към нас е в размер на 36 877 662.42 лева с ДДС. За периода, в който е изпълняван обектът, заплатите са в размер на 7 548 097,25 лева  заедно с осигуровките към тях. За месец юли заплатите и осигуровките към тях са в размер на 1 376 052 лева.”, се казва в писмото.

Протестиращите входираха днес декларация с искане за изплащане на сумата в Министерския съвет и в президенството.

Малко по-късно през деня те се обърнаха отново с отворено писмо до служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова:

“Във връзка с Ваше изявление днес, направено по повод нашите протестни действия, държим да Ви информираме, че твърденията Ви относно високото качество на извършеното от нас строителство са верни, но тези, относно „срок за изпълнение“ и „плащане на извършени СМР“, не са коректни.

Днес обявихте пред медиите, че „Автомагистрали Черно море“ АД са се забавили с изпълнението на обекта и са предизвикали неудобство и трудности на пътуващите. Предоставяме Ви писмо с наш изх. № AMT-OUT_123/01.07.2021 г. и вх. Номер СД-02-707/02.07.2021 г на „Автомагистрали“ ЕАД, с което ги информираме, че сме приключили всички асфалтови работи по обекта и е положен трошен камък за банкети. Информираме Ви, че към АНЕКС № 2  КЪМ ДОГОВОР № СД-05-2 от 11.01.2021 г. има линеен календарен график, представляващ неразделно приложение към АНЕКС № 2 със срок за изпълнение 30.06.2021 г., завършващ с изпълнение на износващ асфалтобетон за директно трасе. Считаме, че нямаме никакво закъснение спрямо линейния календарен график.

Във връзка с твърдението Ви, че не могат да се извършат плащания по съответния договор, защото са незаконни, Ви изпращаме справка за възложени, сертифицирани и платени по конкретния договор и подписаните към него АНЕКС № 1 и АНЕКС № 2 строително-монтажни работи. Плащания към нас са извършени след проведени разговори именно с г-жа Виолета Комитова, за което имаме изпратено официално благодарствено писмо към МРРБ.

Считаме изявлението Ви за неуместно и неуважително към нашите служители и синдикални членове. С него днес допълнително нажежихте обстановката и допринесохте за ескалиране на напрежението сред служителите на „Автомагистрали-Черно море“ АД.

От синдикалната организация предупредиха: “Днес поставихме началото на нашите синдикални и граждански протести. Ще продължим до получаване на всички, заработени с честен труд средства!”