Миньорите честват своя професионален празник

В СТОЛИЧНИЯ ХОТЕЛ БАЛКАН ТЪРЖЕСТВЕНО  БЕ ОТБЕЛЯЗАН ДЕНЯ НА МИНЬОРА И 30 ГОДИНИ БМГК

Денят на миньора започна с молебен за здраве в катедралния храм „Света Неделя”. Със запалена свещ в ръка в църквата бяха:  представители на Българската минно-геоложка камара, на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, на миньорските синдикати към КНСБ и КТ „Подкрепа”, работодатели от бранша и др. Националното честване на Деня на миньора е на 18 август – Успението на Свети Иван Рилски – покровителят на българския народ.  Въпреки всички трудности, породени от кризата, българските миньори и обогатители доказват, че националната икономика има солидна опора във въгледобива, в добива на медни, оловно-цинкови руди, злато и сребро, нефт, мрамор, гранит, бетонит и други полезни изкопаеми. Трудно можем да си представим какво би представлявала българската енергетика без лигнитните и кафяви въглища, добивани в открити и подземни мини у нас. А що се отнася до добива на медни и златосъдържащи руди, страната ни се нарежда вече сред най-добрите в Европа.

Националното честване на деня на миньора и 30 годишнината на БМГК, което се проведе в столичния хотел Балкан, бе уважено от президента на РБългария – г-н Румен Радев, както и от министри, заместник-министри, ръководствата на национално представените работодателски и синдикални организации, представители на бизнес средите и много гости.

В своето приветствено слово към гостите президентът на КНСБ Пламен Димитров се спря на тежката ситуация в момента в страната и на отговорния и нелек труд на хората, които работят  в минодобивната промишленост, и които са изправени пред сериозни предизвикателства. В словото си той подчерта доброто сътрудничество, което от години имаме с БМГК.  На президента на КНСБ бе връчен отличителния знак – 30 години БМГК.


Изпратени поздравителни адреси от КНСБ до членовете на Федерацията на независимите синдикати на миньорите и до ръководството на БМГК

___________________

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ СИНДИКАЛИСТИ,

Честит  ДЕН НА МИНЬОРАна всички Вас, работещи в минерално-суровинната индустрия – въглекопачи, рудодобивници, специалисти и служители от геоложките проучвания, от научните и проектантските институти от бранша.

Преди повече от 100 години с царски Указ, по инициатива на пернишките въглекопачи, рилския светец Свети Иван Рилски е обявен за закрилник и патрон на миньорите, а 18 август – за техен професионален празник. Нека не забравяме и днес мъдрите му завети – „бъдете единни, имайте мир помежду си“!

Защитата на правата и интересите на българските добивници  минава през борба за достойно заплащане, запазване на работните места, подобряване условията на труд, предоставяне на възможности за усъвършенстване и квалификация.

Това са основните синдикални цели, които в съвременната тежка икономическа, социална и политическа ситуация в държавата ни са трудно постижими. Затова и малките победи са особено ценни не само като успех, но и като решителни и неотслабващи усилия и воля за промяна към по-добро – в името на синдикалната правда.

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,

Нека, в този празничен ден, да си пожелаем успех! Бъдете живи и здрави – Вие и вашите близки! И нека бъдещето ни донесе повече поводи за радост, повече щастие и благополучие!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ
ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ

18.08.2021 г.

 

______

ДО
ПРОФ. ДТН ИНЖ. НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ
ДО
РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА МИННО-ГЕОЛОЖКА КАМАРА

ЧЕСТИТА 30 ГОДИШНИНА, СКЪПИ И УВАЖАВАНИ ПРИЯТЕЛИ!

В този празничен ден, на който честваме и деня на миньора, искрено Ви пожелавам от мое име и от името на ръководството на КНСБ да бъдете живи, здрави и успешни във всички начинания. Нека всяка, макар и малка победа Ви носи удовлетворение и радост, защото тя е ценна не само като успех, но и като решителна и неотслабваща воля, която води промяната към по-добро бъдеще на добивната индустрия.

 Във Ваше лице КНСБ винаги е имала коректен партньор и приятел, с когото заедно сме извървели нелек път в търсенето на верните решения за едно сигурно бъдеще за страната ни!

 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НЕКА СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ ВИ ЗАКРИЛЯ И ПОМАГА!      

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ
ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ

18.08.2021 г.