ЕКП: С колективното договаряне работниците получават по-дълъг платен отпуск

Работниците, обхванати от колективно трудово договаряне, се ползват допълнително с до две седмици платена годишна почивка. Това показва анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите, оповестен днес.

Още десет дни отпуск над законовия минимум имат например германски и хърватски работници, чиито условия на труд се определят чрез преговори между синдикати и работодатели. Допълнителна седмица за отдих е договорена и за работниците в Дания, Франция, Холандия, Чехия, Финландия, Италия и Великобритания.

От конфедерацията уточняват, че цифрите са от анализ на данните от Eurofound и се отнасят само до споразумения на национално ниво. Отделно много повече работници се възползват от колективни договори на ниво индустрия или компания. Анализът показва, че в цяла Европа има колективни трудови договори, които предвиждат поне 3 допълнителни дни за почивка. Работниците, обхванати от споразуменията, получават средно 24,5 дни в сравнение с 21,5 дни за всички останали.

По-дългата платена почивка е само една от ползите на колективното договаряне. Ето защо от ЕКП призовават ЕС да гарантира, че всички работници могат да се възползват от него и напомнят, че в началото на август бяха изнесени данни, според които милиони европейци не могат да си позволят едноседмична лятна ваканция поради ниската ниво на заплащане.

През последните 20 години броят на работниците, обхванати от колективното договаряне, е намалял в 22 държави-членки на ЕС. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща да „засили колективните договори“ като част от проекта на директива за адекватните минимални работни заплати, която изисква всички държави членки с под 70% обхват на колективното договаряне, да изготвят национален план за действие по въпроса, напомнят от ЕКП.

Европейският парламент ще разгледа проекта за директива след края на лятото. Европейската конфедерация настоява за промени в нея, които да гарантират, че:

• Работодателите не могат да заменят синдикатите с фалшиви „представители на работниците“ в преговорите за колективно договаряне;

• Само компании, които спазват правото на колективно договаряне, имат достъп до публично финансиране;

• Правото на колективни трудови договори се зачита за всички работници, включително и самонаетите.

Заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира: „Милиони работници успяха да прекарат повече време със семействата си това лято, благодарение на колективните договори, които осигуряват по-дълга платена почивка, както и по-справедливи заплати и сигурност на работните места. Но и много работници трябваше да съкратят лятната си ваканция, защото все още са изключени от ползите от колективното договаряне в резултат на политиките на строги икономии и тактиките за унищожаване на синдикатите. ЕС може да отиде по-далеч, за да гарантира, че всички работници се ползват от правото си на колективно договаряне, като прекъснат публичното финансиране на работодателите, които отказват да преговарят със синдикатите. Синдикатите са единственият законен представител на работниците при колективно договаряне с работодателите и това трябва да бъде признато в законодателството на ЕС, така че шефовете-измамници да не могат да създават фалшиви работнически съвети, които създават впечатление за преговори, без да носят реални ползи.”