КНСБ апелира за решение на проблема с “Автомагистрали-Черно море” и загубите на обществения транспорт

Актуализацията на бюджета за 2021 г., предложена от служебното правителство, бе подкрепена с консенсус от Националния съвет за тристранно сътрудничество, което е ясен знак, че тя е близо до това, което трябва да се постигне. Предложените в нея разходи отиват за жизненоважни сектори. КНСБ има и две прагматични и спешни предложения – за заплатите на работещите в “Автомагистрали – Черно море” АД и за компенсиране на загубите, натрупани от публичния транспорт по време на пандемията.

Това каза главният икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов на среща в парламента с народни представители от БСП. Тя бе по инициатива на партията, за да бъдат обсъдени предложения на национално представителните организации на синдикатите и работодателите по актуализацията на бюджета.

Костов повдигна въпроса за извършения, но неплатен труд на работниците от пътностроителната компания, които протестират от няколко седмици, а чакат решение от месеци. Необходими са 36 млн. лв., за да бъдат разплатени е необходимо законово основание, което може да бъде дадено от парламента, каза той. Натрупаните загуби от обществения транспорт, засегнат силно от ковид кризата, от второто тримесечие на 2020 г. досега пък са за над 80 млн. лв. Необходимо е да се помисли и в тази посока и да се компенсират поне част от тези средства, призова Любослав Костов.

Преди две седмици КНСБ апелира с писмо до всички парламентарни партии за необходимостта от спешна актуализация на бюджета.

В нея са залегнали и 400 млн. лв., които се очаква да дойдат по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, напомни Костов и подчерта, че за да се случи това около Коледа е необходимо планът за бъде внесен в Европейската комисия.

Националният секретар на конфедерацията Ася Гонева припомни предложенията на КНСБ за актуализация на пенсиите чрез тежестта на всяка година осигурителен стаж и за вдигане на обезщетението за втората година майчинство на 450 лв.