Пламен Димитров участва в заключителната конференция на ЕКП за целите за устойчиво развитие

Президентът на КНСБ Пламен Димитров участва в заключителната конференция на ЕКП за „Повишаване на осведомеността за Целите за устойчиво развитие сред работниците и синдикалните лидери: достоен труд, околна среда и върховенство на закона“. Тя се проведе в Монтепулчано, Италия, като КНСБ е партньор заедно със синдикати от Белгия, Испания, Холандия и младежкия комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите.

Дискусията днес бе посветена на ролята на синдикатите за устойчива Европа до 2030 г. – достоен труд, неутралност по отношение на климата и демокрация. Участниците представиха опита в своите страни, свързан със Зелената сделка, дигитализацията, възникването на нови професии, устойчиви работни места, националните планове за възстановяване и устойчивост.

Пламен Димитров обясни, че заради политическите турбуленции в България националният ни план възстановяване все още не е финализиран и внесен в Европейската комисия.

Все още работим по този документ, има въпроси, свързани най-вече с въглеродните емисии от мините, различни гледни точки от страна на служебното правителство, обясни Димитров.

Той призова страните, които разработват новите технологии за цифрова и зелена трансформация, да ги споделят с останалата част от Европа, която е по-малко готова за прехода. Ако това не стане и не направим възможен процеса за използването на тези технологии, заедно със съответните стимули в частния сектор, не бихме могли да направим справедлив зелен и цифров преход, каза той. Димитров обърна внимание, че ако възникващите нови професии не бъдат обвързаани с Колективни трудови договори, ще доведат до нестабилни работни места. Така новите професии биха могли да се окажат всъщност много по-несигурни от традиционните.