КНСБ настоява държавата да подкрепи обществения транспорт

КНСБ ще настоява в бюджета за следващата година да бъдат предвидени средства за компенсиране на загубите, натрупани от обществения транспорт по време на пандемията. Ако трябва, това ще стане и наша централна тема и ще имаме готовност за индустриални акции и действия, за да убедим, че този път няма как тези натрупани загуби от над 80 млн. лв. да не бъдат компенсирани в спешен порядък. Знаете, че не успяхме с актуализацията на бюджета за тази година.
Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на конференция “Бъдещето е в обществения транспорт”, организирана от Съюза на транспортните синдикати в България. В нея участваха лидерът на СТСБ Екатерина Йорданова, кметът на София Йорданка Фанкъдова, социални партньори от дружествата в сектора.
Конференцията бе част от едноименната кампания, която ще се проведе в рамките на Европейска седмица на мобилността. СТСБ организира поредица от инициативи в подкрепа на обществения транспорт в градовете ежегодно от 2017 г. насам.
Димитров посочи, че малка глътка въздух за сектора дават предвидените с актуализацията на бюджета за тази година 40 млн. лв. за подкрепа на автобусния транспорт. Предстоят разговори със служебния министър на транспорта, за да може новата методика за подкрепа да отчете загубите на обществените автотранспортни дружества.
“Пандемията се отрази негативно като финансови измерения върху градския транспорт, но от друга страна показа по безспорен начин, че общественият градски транспорт е изключително необходима услуга и тя трябва да получи сериозна подкрепа, включително и финансова, за да може да продължи развитието на транспортната инфраструктура в градовете. Да продължи обновяването на превозните средства. Нашите работещи в градския транспорт са част от героите, работещи по време на пандемията, които ни помогнаха животът ни да продължи, независимо от ограниченията”, каза Екатерина Йорданова.
Тя посочи, че опитът на СТСБ през годините, и особено ситуацията от последната година и половина, показват ясно, че градският транспорт не може да се издържа само от продажбата на билети и карти. “Качествена и достойна обществена услуга не може да бъде предоставена, ако тя е оставена да се развива само чрез приходите, които идват от нейната цена. Нужни са държавни субсидии – и за поддръжка, и за развитие. Тук става дума за обществена услуга от общ икономически интерес. Процесите на урбанизация и в България, и в световен мащаб продължават. Населението все повече се насочва да живее и работи – или дори само да работи и учи в градовете. Това изисква много сериозно внимание на държавата към този толкова важен транспортен сектор, и дългосрочен ангажимент за планиране и финансиране на неговото развитие.”, коментира председателят на СТСБ.
Пандемията нанесе големи щети върху работата на градския транспорт в София, посочи и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. “Намаляването на пътниците по време на пандемията и в същото време желанието ни да не намаляваме превозните средства, т.е. да не увеличаваме интервалите за движение – това води до чувствително намаляване на приходите, до трупане на огромни загуби в сферата на градския транспорт. Затова ние настояхме и се обърнахме и към държавата при актуализацията на бюджета да бъдат заложени средства, с които да бъдат подпомогнати общините, за да компенсират тези огромни загуби, които не са по вина на общините или управлението“, каза тя.

Кампанията на СТСБ “Бъдещето е в обществения транспорт” цели да издигне ролята на обществения транспорт, да осигури дълготрайния ангажимент на държавата към развитието на обществения градски транспорт (и то при 50/50 споделена отговорност с общинските власти), модернизирането на ЖП транспорта като екологично чиста, качествена и достъпна услуга за междуградски превоз, да създаде широка платформа в подкрепа на градския транспорт. Така ще може да се гарантира, че България и българските градове ще имат модерна транспортна система и ще могат да отговорят на изискванията на Зелената сделка.