МКП: Решението на Световната банка да прекрати класацията Doing Business e закъсняло

Решението на Световната банка да прекрати своя дискредитиран доклад “Правене на бизнес” (Doing Business) е отдавна закъсняло. През последните 18 години годишният доклад оценяваше и класираше държавите според това дали техните регулаторни или данъчни режими са достатъчно благоприятни за бизнеса. Прословутите показатели за пазара на труда в доклада бяха спрени, а след това прекратени преди десетилетие.

Това обяви в своя позиция Международната конфедерация на профсъюзите. Тя е по повод резулатите от проверка, показалd, че има нарушения при изготвянето на рейтингите на страните. Преди седмица Световната банка обяви, че отменя цялата класация на условията за правене на бизнес в държавите по света за периода от 2018 до 2020 г.

От МКП напомнят, че през 2006 г. докладът класира тихоокеанската островна държава Палау като “най-добре представяща се” по въпросите на труда поради отсъствието на почти каквато и да е правна защита за работниците и премахването на разпоредбите за минималната работна заплата. “Независимо от това докладът продължи агресивно да прокарва програма за дерегулация на свободния пазар с ниски данъци, включително давайки високи оценки на данъчните убежища. С края на този доклад се премахва важна пречка пред развитието и осъществяването на целите на ООН за устойчиво развитие”, посочват от международната конфедерация.

Генералният ѝ секретар Шарън Бъроу заяви: “Закъснялото прекратяване на този идеологически мотивиран доклад е добре дошло. Световната банка трябва да насочи усилията си към подкрепа на бизнес среда, която се основава на спазването на международните трудови стандарти, надлежната проверка на веригите за доставки и устойчивостта. Отговорните компании все повече признават, че бизнесът печели от гарантирането на правата и достойнството на своите служители и от осигуряването на по-голяма сигурност и гарантиране на спазването на изискванията от страна на техните доставчици в глобалните вериги за създаване на стойност. МКП с нетърпение очаква да се включи в конструктивен диалог със Световната банка, за да се постигне това и да се преодолее разрушителното наследство от близо две десетилетия, през които докладът “Правене на бизнес” се използва за подкопаване на развитието и прокарване на дерегулация на трудовия пазар на всяка цена.”