Учители от цялата страна се състезаваха в 11 дисциплини на XVII Спартакиада на СБУ

За седемнадесета поредна година Синдикатът на българските учители в партньорство с Българската работническа федерация „Спорт и здраве“ към КНСБ и с подкрепата на Министерството на младежта и спорта проведе своето най-значимо спортно събитие – Учителската спартакиада.

Тя бе от 31 август до 5 септември в к.к. Албена при спазване на всички противоепидемични мерки и премина под патронажа на д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, президента на КНСБ Пламен Димитров и Сюзан Флокен, директор на Европейския синдикален комитет по образование. В XVII учителска спартакиада се включиха 360 учители от 20 общини от цялата страна. Те се състезаваха в единадесет спортни
дисциплини: тенис на маса, плажен волейбол, стрийтбол, шахмат, дартс, мини футбол, бридж, плуване, спортна табла, петанк и теглене на въже.

В продължение на 5 дни най-мотивираните български учители, членове на СБУ,  показаха спортен хъс, воля и мотивация за успех, но и сплотеност, съпричастност и уважение. Най-добрите заслужиха своите купи и медали, които бяха връчени на тържествена церемония по награждаване на победителите на 4 септември 2021 г. На нея присъстваха
вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, председателят на Българската работническа федерация „Спорт и здраве“ Десислава Ягодин, началницитe на РУО – Варна д-р Ирена Радева и на РУО – Добрич Светлана Василева, Даниела Алексиева, национален секретар на КНСБ, Красимир Попов – зам.-председател на СБУ, Ангел Петров – директор на Инспекцията по труда в гр. Добрич.

Поздравителен адрес до председателя на СБУ, до организаторите и участниците в 17-тата спартакиада на учителите бе изпратен и прочетен от името на Йордан Йорданов – кмет на община Добрич.

„За 17-та поредна година СБУ провежда най-мащабното спортно събитие в системата на средното образование. Традиционно провеждана през годините и с участието на отбори от Полша, Украйна, Румъния и др., вече втора година
необичайната ситуация в света попречи тя да се реализира в международен формат, но въпреки това ние, българските учители, членове на СБУ, успешно продължаваме традицията, тръпнейки от желание отново да се съберем всички
заедно“ – изтъкна г-жа Такева в приветствието си.

Тя благодари на всички партньори, приятели и съмишленици, положили усилия 17-тата спартакиада успешно да бъде реализирана. Приветства участниците за спортсменския дух, за професионализма, за единството и приятелството, за споделените емоции и надежди, превърнали дните на значимото спортно събитие в запомнящи и вдъхновяващи се мигове преди старта на новата учебна година. „А това, че днес тук присъстват и децата на нашите спортисти, е доказателство за силата, значимостта и приемствеността в СБУ – най-голямото учителско спортно семейство“, допълни още лидерът на СБУ и поднесе поздрави от името на предходния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, от проф. Николай Денков, министър на образованието и науката, и цялото ръководство на МОН с пожелание за здраве и успехи. Благодари за професионализма на съдийския състав с ръководител Николай Радомиров, както и на ръководството на к.к. Албена за предоставените благоприятни условия като домакин.

„Скъпи колеги, днес най-добрите ще бъдат удовлетворени от постигнатите успехи, защото ще получат своите отличия и награди. Пожелавам на Всички тях и на присъстващите тук, да бъдете горди със самочувствието на хора, без които нито едно общество не може да съществува, на хора, които имат най-значимата роля, дори и по време на катаклизми, защото вие носите силата и мощта. Вие сте българските учители! На добър час!“, заключи г-жа Такева.

Лидерите на СБУ и БРФ „Здраве и спорт“ заедно с официалните гости наградиха най-добрите учители спортисти.
Първото място в крайното комплексно класиране бе заето от представителите на СБУ – Варна с 95 точки, на второ място се класираха СБУ – Пловдив с 78 точки, на трето СБУ – Бургас с 50 точки, следвани от СБУ – София с 34 точки,
СБУ – Стара Загора с 33 точки, СБУ – Велико Търново с 26 точки, СБУ – Шумен с 23 точки, СБУ – Плевен и СБУ – Чирпан с 19. Отборът на СБУ – Враца зае десето място със 17 точки.

Тазгодишната купа „феърплей“ при мъжете бе спечелена от СБУ – Сливен, а при жените – от СБУ – Пловдив.
Нина Богданова от СБУ – Бургас, е носителят на учредената преди три години от ОбКС на СБУ – Шумен, купа на името на Виолета Баева за принос към спорта и синдикализма.