Красимир Кръстев бе преизбран за председател на НФТ “Химия и индустрия”

Красимир Кръстев бе преизбран за председател на Национална федерация на труда “Химия и индустрия”. На провелия се днес Осми конгрес на федерацията той бе подкрепен от 32-ма от общо 33-ма делегати от цялата страна. Също толкова гласуваха и за Рая Митрович за зам.-председател.

На конгреса присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Пламен Нанков, лидерите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите Валентин Вълчев и на Синдикална федерация “Металици” Васил Яначков.

Пред делегатите президентът на КНСБ се спря на глобалните предизвикателства и отражението върху нашата икономика. “В световен мащаб се вихри инфлационна вълна, която идва нас. Тя започна да се проявява още през първото 3-месечие с ръст на производствените цени, но се усети през лятото и началото на есента със скок на ценит”, обясни Димитров. Той прогнозира, че ефектът от налятите в световната икономика средства през последните 2 години ще се усеща още поне 12-18 месеца. Този процес съвпада с действията за овладяване на климатичните промени, водещи до нови предизвикателства. Ключовият въпрос е трансферът на технологии от тези, които ги имат, каза Димитров.

Той изтъкна, че трябва да продължи борбата за двуцифрен ръст на заплатите. При 5% ръст на БВП през следващите 4 години е напълно постижимо средната работна заплата да расте с 12-13% годишно и със 17-18 на сто минималната работна заплата.

Пожелавам Ви мъдрост, но такава мъдрост, която води към промяна, обърна се към делегатите Димитров. Той изтъкна, че от 200 хил. заети в предприятия с над 50 работници от индустриалния сектор в страната, в индустриалните федерации членуват около 20 хил. Обединени, те биха били по-силни и биха постигнали по-голямо покритие с колективни трудови договори на работещите в сектора.

Димитров обясни важността на подготвяната директива за адекватните минимални работни заплати и за насърчаване на колективното договаряне. Тя предвижда във всяка страна от ЕС обхватът на колективните договори да стигне 70 на сто от работещите.

Красимир Кръстев отчете дейността на федерацията и развитието на сектора през последните 5 години. В него са заети близо 54 хил. работещи, функционират 2300 предприятия.