След пореден протест: Плащат 9 млн. лв. на “Автомагистрали-Черно море” до петък

Работниците и служителите от “Автомагистрали-Черно море” излязоха днес на пореден протест заради неизплатени заплати. Забавянето е резултат от неиздължени от държавата 36 млн. лв. към дружеството за завършен ремонт на Автомагистрала “Тракия”.

След като през август и септември работниците протестираха пред Министерския съвет и блокираха основни пътни артерии в страната, днес те бяха под прозорците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Към тях този път се присъединиха и работници от “ИСА 2000”, които са поставени в същата ситуация.

Близо четири часа жива верига от протестиращите държа сградата на МРРБ обградена с националния трибагреник. Работниците скандираха, че искат да им бъде платено за свършената работа. Те попълниха заявления, с които молят да бъдат назначени на работа във ведомството, за да могат да получават регулярно заплати. 400-те молби бяха връчени на министър Виолета Комитова.

Екип от дружеството бе поканен на преговори от зам.-министър Валентин Граматиков час след началото на протеста. Ситуацията ескалира малко след старта на разговорите, когато се разбра, че от министерството нямат готовност за решение. Тогава част от протестиращите се опитаха да влязат и лично да разкажат в каква тежка ситуация са поставени семействата им. Плътен кордон от полицаи им попречи.

След повече от два часа преговори пред протестиращите излязоха министър Комитова и зам.-министър Граматиков, за да успокоят, че е намерен вариант и до края на седмицата на дружеството ще бъдат изплатени 9 млн. лв.

Търси се вариант за дългосрочно разрешаване на проблема и изчистване на целия дълг, каза Граматиков. Комитова увери работниците, че мисли за техните проблеми, но е много трудно да се излезе от сложната ситуация.

Преговорящият екип от дружеството продължи разговорите с министерството и след като живата верига около него се разпръсна.