ЕКП: Финансовите министри на ЕС да отменят решението за данъчните убежища от 2017 г.

Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) призовава министрите на финансите на ЕС да отменят решението си от 2017 г. да не определят като данъчни убежища и да не налагат санкции на държави, които не разкриват кои са собствениците на дружества, регистрирани в тяхната страна.

КНСБ застава зад този призив, който е особено актуален след разкритията от “Документите на Пандора”, публикувани преди дни.

“Министрите на финансите на ЕС трябва да направят много повече, за да разкрият кой крие пари в данъчни убежища, вместо да изваждат държави от списъка на данъчните убежища”, коментира Лийна Кар, конфедерален секретар на ЕКП.

Тя посочва още: “Размерът на загубите чрез данъчните убежища е огромен – до 360 млрд. евро годишно, защото все още е твърде лесно да се прехвърлят корпоративни печалби и частни активи в данъчни убежища. Наскоро публикуваните “Документи на Пандора” показват как богатите избягват данъчно облагане, като тайно влагат богатството си в данъчни убежища, докато разчитат, че другите ще плащат данъци, за да финансират обществените услуги, от които зависят всички граждани и предприятия. Документите също така разкриват как действията на ЕС за борба с данъчните убежища не дават резултат.”

Според ЕКП въздействието, което разкритията имат, като разочарование на обществото от политиците и демократичната политическа система, дори е по-силно от отражението върху публичните финанси. “Документите показват и стойността на качествената журналистика и на независимите медии”, изтъкват от европейската конфедерация.

През юли 2021 г. ЕС публикува шестия си законодателен пакет “Борба с изпирането на пари и с финансирането на тероризма”. Според ЕКП това дава възможност на Европейския парламент и на финансовите министри на ЕС да поправят грешките от миналото и да разчитат само на това, че данъчните убежища ще се реформират.

“Макар че ЕС заслужава похвала за упоритостта си да предложи 6 пакета за борба с изпирането на пари и избягването на данъци и укриването на данъци,  добавя Лийна Кар, фактът, че вече имахме пет предишни пакета, показва, че ЕС трябва да подобри действията си. ЕС трябва да спре да защитава богатите и да предприеме решителни стъпки към справедливо данъчно облагане и прозрачност.”