Над 6 хил. работници протестираха в защита на комплекса “Марица Изток”

Над 6 хил. работници от комплекса “Марица Изток”, от въгледобивни предприятия от други региони на страната и заети в различни индустриални производства излязоха днес в София на Национален протестен митинг-шествие под надслов “В защита на енергийната независимост на България. Нищо не се решава за нас без нашия глас!”

Шествието премина от пл. „Св. Александър Невски“ до сградата на Министерския съвет и блокира движението в центъра на столицата. То бе поведено от президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов заедно с лидерите на миньорските федерации и на синдикалните организации в комплекса от двата синдиката.

Близо три часа протестиращите останаха под прозорците на властта и скандариха своите искания за гарантиране бъдещето на комплекса и на енергийната независимост на България. “Искаме да работим в България. Не ни превръщайте в емигранти”, “Да спасим планетата, без да убиваме хората”, “Искаме работа”, “Запазете 10 хил. работни места” и др. бяха част от плакатите. Протестиращите носеха и папки със 110 хил. подписа в защита на комплекса, събрани през последните няколко месеца в Старозагорския регион. Подписката бе внесена в Министерския съвет, където Пламен Димитров и Димитър Манолов се срещнаха със служебния премиер Стефан Янев, вицепремиера Атанас Пеканов и енергийния министър Андрей Живков.

“След час и половина преговори аз съм убеден, че този пети наш протестен митинг няма да е последният. Новините не са чак толкова щастливи, но остава убеждението, че при новото правителството, което и да е то, трябва да сме поне два-три пъти повече тук на площада, за да разберат какво им казваме”, обясни след срещата Пламен Димитров.

Той каза още: “Година за затваряне на въгледобива ще има. Въпросът е кога. Чух потвърждение и от Янев, и от Пеканов, че хоризонтът от 20 години за тях изглежда възможен за договаряне с ЕК. Т.е. 20 години напред, само че ако през тези 20 г. видим няколко конкретни неща. Първо – искаме, когато дойде комисар Тимерманс в петък премиерът да предложи замразяване на цените на емисиите на нивото, на което са в момента. Това беше посрещанато с намерение да се търси договореност. Борбата е тежка. Втората стъпка – улавянето на въглеродния диоксид. Ще бъде заложено като проект в Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Беше потвърдено, че 1,7 млрд. лева ще са само за Маришкия басейн. 1 млрд. куб м въглероден диоксид могат да бъдат складирани в находище там. Това значи повече от 20 г. работа на мините и на тецовете. На трето място – чухме като предложение да бъде създадено държавно предприятие за рекултивация в “Марица Изток”. То може да получи директно пари от Фонда за справедлив преход, с които да извършва рекултивацията. Т.е. мините да се финансират допълнително от външен източник. Ще имате допълнително пари, включително и за увеличение на заплатите, казано просто. Ще има още протести, сега направихме една стъпка напред във виждането, че ще работим и ще има поне 20-годишна перспектива за “Марица Изток”.

На срещата при премиера Димитър Манолов е предложил цените, на които мините продават въглищата, да бъдат вдигнати, тъй като не са променяни от 10 години.

След разговорите вицепремиерът Пеканов пък увери пред медиите, че служебното правителство ще се бори индикативната дата за затваряне на въглищните централи да е възможно най-далеч във времето. “Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по Фонда за справедлив преход – 2,4 милиарда лева, от които ние смятаме, че около 1,7 милиарда лева трябва да отидат за Маришкия басейн – да бъдат използвани там”, посочи Пеканов.

В Плана за възстановяване и устойчивост е заложено създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“. То ще осигури алтернативна заетост, обеща още Пеканов.

“Въвеждаме в Плана за възстановяване и устойчивост една важна реформа. Реформата е за създаване на държавно предприятие “Конверсия на въглищни региони”. Периодът на извеждане на централи в бъдещето ще изисква сериозна рекултивация, подготовка на терените, което е свързано с много нови работни места. Едно такова държавно предприятие ще даде възможността работници и служители, чиито договори в минни и енергийни дружества са прекратени, да преминават като работници и служители в това предприятие“ , обясни вицепремиерът.