Пламен Димитров: Настояваме минималната заплата да стане 700 лв. от 1 ноември

Настояваме от 1 ноември минималната работна заплата да стане 700 лева, а от 1 декември линията на бедност да е 460 лева. Това са част от спешните мерки в изготвения от нас пакет за подкрепа на доходите. Спешната част от тях съдържа 13 предложения, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на проведена днес среща с ръководството на БСП.

Разговорът бе иницииран от политическата партия и на него бяха обсъдени действията, които трябва да се предприемат за подкрепа на домакинствата, бизнеса, различните сектори, както и необходимостта от нова актуализация на бюджета за 2021 г. и за готовност по изготвяне и приемане на този за 2022 година.

На срещата присъстваха главният икономист от КНСБ Любослав Костов, националният секретар Ася Гонева, лидери на федерации към конфедерацията. От страна на БСП участваха председателят Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Христо Проданов, Георги Гьоков и Димитър Данчев.

Димитров посочи, че вдигането на минималната заплата от началото на следващия месец може да стане с постановление на Министерския съвет. “Увеличението е неутрално за бюджета, даже по-скоро е позитивно. От 1 януари, знаете, нашето предложение е за 760 лева минимална заплата. С този ръст, с който върви, за да стигне до края на мандата на следващото управление 1240 лв.”, обясни той.

КНСБ настоява още от 1 декември 2021 г. да се въведе и прилага 460 лв. официална линия на бедност при спазване методиката, която държи сметка и за натрупаната инфлация. Въз основа на линията от 460 лв. трябва да се прилага базов доход за определяне месечните парични помощи по Закона за социално подпомагане на ниво от 20% от нея –  т.е. 92 лв. С новите коефициенти ще се разшири кръгът на подпомаганите и ще се омекоти ударът на инфлацията, както и очакваният ръст на енергийните източници от 30 на сто от началото на 2022 г.

Димитров обясни още, че КНСБ предлага и еднократна помощ за времето на карантина и/или домашно лечение от Ковид-19 на деца до 14 г. вкл., както и домашно лечение от Ковид-19 на лица над 60-годишна възраст. С нея ще се подпомагат разходите за отопление. Сред спешните мерки, за които настоява конфедерацията е и еднократна „антиковид“ добавка в размер на 360 лв. (по 120 лв. на месец) за октомври, ноември и декември 2021 г.  на безработните с право на минимално обезщетение. За целта необходимите средства са  около 17 млн. лв. Необходимо е и да се повиши сумата за дневни пари на командирован в страната работник/служител от 20 на 35 лв., каза Димитров и подчерта, че много хора работят в този режим и трябва да могат да посрещат разходите си. Освен това размерът на дневните не е актуализиран от 2008 г. и на практика не може да покрива нормално хранене поне два пъти дневно на командированото лице.

Настояваме и за компенсации на българския бизнес с оглед драстичния ръст на цените на енергоносителите, каза още президентът на КНСБ. Той подчерта, че е необходимо да се отвори дебат за данъчната система на страната. И Димитров, и лидерът на БСП бяха категорични, че трябва да се засили ролята на държавата.

Корнелия Нинова подчерта, че трябва да се вземат адекватни мерки за подпомагане на бизнесите и на хората още от първите дни на сформирането на 47-ото Народно събрание. “Пакет от мерки, спешни за първите сто дни на парламент, като законодателни инициативи, и на правителство, бюджетът за 2022-ра и тригодишната прогнозна рамка към него. Смятаме, че сме притиснати от времето и в момента би трябвало всички политически партии, които се вижда, че ще влязат в следващия парламент, предварително да се подготвим по тези въпроси”, каза тя.

Ще очакваме да бъде сформиран кабинет на разума. Положението е тежко. Трябва да се смекчат тонът и претенциите и да се действа с разум, каза Димитров.

Предложенията на КНСБ за мерки за подкрепа на доходите – до края на годината и през следващата 2022 г., са изпратени на всички партии, които имат потенциал да влязат в следващото Народно събрание. Срещата с БСП днес бе част от традиционните разговори, които конфедерацията провежда с политическите сили преди парламентарни избори.