Синдикати и бизнес протестираха заедно срещу високите цени на тока за небитовите абонати

Представители на синдикатите и бизнеса излязоха днес на съвместен протест заради високите цени на електроенергията за небитовите абонати. Те настояха държавата да вземе спешни мерки и да предотврати последствията от ценовия шок – неплатежоспособност на предприятията, риск за заплатите и работните места на заетите, инфлация и обедняване.

В протеста се включиха КНСБ, КТ “Подкрепа”, АИКБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата.

“Не на енергийното робство”, “Рестото върнете, тока намалете”, “Искаме компенсации” – бяха част от плаките, които протестиращите развяха пред сградата на Министерския съвет.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров напомни, че бизнес и синдикати са поискали от 20 дни няколко прости
действия. Компенсация за високата цена на тока, като тя е в размер на 75% от разликата в прогнозната
пазарна цена, определена от КЕВР и тази на свободния пазар. Да се плати от енергийните дружества или
от бюджета. На срещата при президента Румен Радев бе представен и предложения от КНСБ механизъм за поносима цена на тока – предприятията да минат до март догодина към доставчик от последна инстанция, той да купува ток от НЕК на себестойност и с някаква прилична печалба. А този микс от енергии, който НЕК ще продава на доставчика
да е от АЕЦ “Козлодуй”, водните централи и от ТЕЦ “Марица-изток 2”.

Третата мярка е компенсация на всички работещи заради по-високите цени на стоки и услуги, очакваното поскъпване на ток и парно с 20-30 на сто от 1 януари. За целта КНСБ предлага пакет от мерки, които включват ръст на минималната работна заплата, вдигане на прага на бедност и др.

В Министерския съвет лидерите на протестиращите организации се срещнаха с енергийния министър Андрей Живков, шефа на БЕХ Валентин Николов, председателя на КЕВР Иван Иванов, вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Те са се съгласили, че мерките, които предлагат работодатели и синдикати, ще бъдат обсъждани и е поет ангажимент за финансови компенсации за фирмите, стана ясно след разговорите.