Лидерите на Синдикат “Бира, храни и напитки” и на ФНСС посетиха предприятия в област Хасково

Прeдседателят на Синдикат „Бира, храни и напитки“ Красимир Пащрапански, зам.-председателят на Федерация на независимите строителни синдикати Цветелина Бикарска, областният координатор на КНСБ за Хасково Веселин Тодоров и експертът към Регионалния съвет Кремена Гинева се срещнаха на 29 октомври с председателите на синдикалните организации в регион Хасково от двата сектора – общинската фирма „Екопрогрес“ и „Каменица“ АД.

Срещите бяха свързани със започване на преговори за подписване на Колективен трудов договор в “Каменица” АД, както и участие в общо събрание на синдикалната организация към „Екопрогрес“, Хасково във връзка с подписан наскоро КТД.

На събранията присъстваха и г-жа Гергана Ставрова, председател на СО при „Екопрогрес”, Хасково, както и Тянко Петров от “Каменица”. Те бяха проведени при спазване на всички противоепидемични мерки. Със синдикалните членове бяха обсъдени условията на труд, здравето и безопасността при работа, запазването на работните места, параметрите, укрепването, разширяването и необходимостта от подписването на нов Колективен трудов договор.

Синдикалните председатели на организациите от сектора в регион Хасково за пореден път дадоха заявка за устойчив социален диалог в дух на партньорство и разбирателство.

В рамките на кампанията “За повече демокрация на работното място” пък, която КНСБ реализира съвместно с Европейската конфедерация на профсъюзите, лидерите на двете федерации посетиха други три предприятия и разговоряха с представители на техните ръководства. Това са „Монолит“ АД, с основна дейност строителство и извършване на строително-ремонтни работи, „Марива 75“ ООД, която се занимава с месопреработка и “Милки груп Био” (Мандра “Саяна”), предлагаща качестевени иновативни млечни продукти.

С работодателите от съответните фирми бяха обсъдени мерките и проектите, по които ще има възможност да вземат участие и съответно да получат финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, предстоящите промени във връзка със Зелената сделка. Темата за по-активна кампания свързана с ваксинацията също не остана без коментар, като представителите на бизнеса споделиха колко трудности срещат при при този процес.

Разговорите обхванаха и предизвикателствата пред страната ни в социално-икономически план и предложенията на конфедерацията, залегнали в Меморандума за развитието на страната през следващите 4 години.

Синдикатите подчертаха, че главната цел на срещата е представителите на работниците да бъдат информирани и консултирани, да провеждат навременни дискусии с ръководството на всички нива и да участват активно в процеса на вземане на решения на техните компании или организации, спазвайки правилата на ЕС и националните разпоредби. Демокрация на работното място означава участие на работниците и служителите в контрола на работно им място. Това е основополагащ европейски принцип.

Представителите на синдикатите и работодателите бяха единодушни, че не съществува качество в производството без да има такова в условията на труд и че само заедно ще преминем плавен и справедлив преход към въглеродна неутралност.