Пламен Димитров на среща с ПП ГЕРБ: 20% от БВП трябва да отиват за социални разходи

20% от брутния вътрешен продукт трябва да отиват за социални разходи (без здравеопазване) към края на следващия управленски мандат. Германия има 30 процента разходи за социална закрила, Испания и Словения – 25 на сто. Средно за ЕС 28% от средноевропейския брутен продукт е за социална защита.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на проведената днес среща с ръководството на ПП ГЕРБ и кандидат-депутати за следващото Народно събрание. На нея присъстваха лидерът на партията Бойко Борисов, Томислав Дончев, Деница Сачева, проф. Константин Ангелов, Красимир Вълчев, Делян Добрев.

От конфедерацията в разговорите се включиха вицепрезидентите д-р Иван Кокалов, Пламен Нанков, директорът на ИССИ Любослав Костов, националният секретар Ася Гонева, председателите на СБУ Янка Такева, на ВОН Лиляна Вълчева, на СФ “Металици” Васил Яначков и др.

Димитров напомни акцентите в меморандума, изготвен от КНСБ, за следващите 4 години управленски мандат, свързани с икономическите и социалните параметри.  Според прогнозата на конфедерацията БВП годишно ще расте с поне 5 на сто и през 2025 г. ще достигне 150 млрд. лв. Поне половината от този растеж от 30 млрд., или 15 млрд. лв., трябва да отива за постигане на социалните показатели, които хората очакват – пенсии, майчински, социални плащания, посочи Димитров.

Ръстът на икономиката ще позволи и ускорена политика по доходите, каквато се провежда и през последните повече от 10 години, каза още президентът на КНСБ и напомни, че КНСБ настоява за изпреварващ ръст на минималната работна заплата, както и запазване на сегашните нива на нарастване на средните доходи – с около 12-13 на сто годишно.

Целта е през 2025 г. минималната заплата да е 50 на сто от средната. Това съотношение ще залегне и в бъдещата директива за адекватните минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне, напомни Димитров. “Знаем, че ГЕРБ са заложили 1000 лв. МРЗ в своята програма, но всичко се променя и актуализира, а доходите са първата тема”, добави още той.

Димитров повдигна и темата за данъчната реформа и предложенията на КНСБ за 15-процентна ставка на ДДС, данък общ доход и корпоративен налог, както и необлагаем минимум. Не искаме увличение, а преразпределение, обърна внимание президентът на КНСБ и напомни, че вече има договореност и срок от големите икономики още догодина да бъде въведен глобален корпоративен данък от 15%. Директорът на ИССИ Любослав Костов изтъна, че конфедерацията повдига и поддържа постоянно темата за данъчната реформа.

С представителите на ГЕРБ бяха обсъдени и проблемите в енергетиката, здравната система, образованието.

Запис от срещата можете да видите във фейсбук страницата на КНСБ. Тя бе част от традиционните дискусии, които конфедерацията провежда преди парламентарни избори с представители на основните политически партии.