КНСБ обсъди с проф. Анастас Герджиков визията си за приоритети на президентската институция

Синдикатите имат интерес към устойчиви и стабилни институции и особено към тази, която олицетворява единството на нацията. Енергийната, демографската и социалната сигурност са сред приоритетите на синдикатите. Това са елементи, които са част от националната сигурност, която е отговорност на президентската институция. Поради тази причина ние проявяваме интерес какви са анонсите, вижданията и намеренията на кандидатите за държавен глава.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров днес на среща с кандидат-президента проф. Анастас Герджиков. Покана за дискусия конфедерацията отправи и към друг претендент за поста – ген. Румен Радев, но поради натовареност в програмата му, вероятно няма да бъде осъществена.

На срещата с проф. Герджиков Димитров акцентира върху три основни социално-икономически въпроса, по които синдикатът очаква ангажираност от страна на президентската институция.

Ние очакваме в следващите години България непременно да продължи своя европейски път и да стане член на  еврозоната и на ОИСР, заяви президентът на КНСБ. Според него това са цели, които трябва да бъдат изведени на надпартийно ниво, а ролята на държавния глава е да ги защитава и да насърчава всички, от които зависи това да се случи.

Пламен Димитров акцентира и върху това, че в следващите години пътят на икономическата и социалната конвергенция на България трябва да бъде ускорен. Ние сме последни по всички показатели, обяви той. Но има  възможност ресурсите, до които държавата ще има достъп през следващите години – допълнителните над 50 млрд. лева от европейски средства, да бъдат ориентирани така, че в края на предстоящия парламентарен мандат, икономическата и социална конвергенция да бъдат позитивни. Димитров допълни, че в социално и регионално отношение е налице дивергенция, личаща по концентрацията на хора в големите градове и регионалните диспропорции, които се задълбочават. Сред целите на тези допълнителни ресурси е тези диспропорции да се елиминират в икономически и социален план и съответно да няма обезлюдяване на региони. Това са също цели, които трябва да бъдат издигнати на най-високо ниво, заключи президентът на конфедерацията.

Третият въпрос, който повдигна Пламен Димитров, бе необходимостта от реформи, които също не би трябвало да имат партиен цвят. Трите системи, по които президентската институция трябва да има отношение са енергийната, здравната и пенсионната. В процеса на реформирането им има или сериозно забавяне, или различни виждания, които се определят от различни интереси, в това число и геополитически влияния особено що се отнася до енергетиката, или липса на кураж и воля да се правят необходимите стъпки и реформи, каза Димитров, като уточни, че има редица други проблеми, но решението им е по-скоро отговорност на изпълнителната и законодателната власт. А що се отнася до изброените, е нужно да се търси обществен консенсус, за който има роля президентът.

Според Герджиков текущата ситуация налага да не се съсредоточаваме в дългосрочните проблеми. Истинският проблем в момента са цените, заяви кандидат-президентът. Димитров и Герджиков споделиха единно мнение, че най-спешният проблем за решаване са доходите и социалната сигурност. Президентът на КНСБ каза, че синдикатът продължава натиска, въпреки несигурната политическа среда, да се получат възможно най-скоро по-големи компенсации за нуждаещите се, като това може да се случи дори и под формата на втора бърза актуализация на бюджета за 2021 година, заедно с внасянето на проектобюджета за 2022 година в новия парламент. Но същевременно със спешните мерки, които трябва да се предприемат, синдикатът няма да отстъпи от дългосрочните си искания, сред които е увеличаването на заплатите, заяви Димитров.

В дискусията с въпроси и обръщения се включиха още националният секретар по въпросите за социална защита Ася Гонева, председателите на СБУ Янка Такева, на НБС „ВОН“ Лиляна Вълчева, на СТСБ Екатерина Йорданова и на СФ „Металици“ Васил Яначков.

Запис от срещата с кандидат-президента Анастас Герджиков можете да видите във фейсбук страницата на КНСБ.