Пламен Димитров: Ръстът на икономиката трябва да е основна политическа цел

Всички ние очакваме, настояваме и участваме при вземането на нови решения за по-добър и по-висок растеж на икономиката. Той определя ускореното развитие на България. Това е ключът и затова ръстът на брутния продукт трябва да бъде основна политическа цел през следващите години.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща днес с Асен Василев и Калина Константинова от партия “Продължаваме промяната”. Дискусията бе последната от разговорите на конфедерацията с основни политически сили преди парламентарните избори. На тях бяха обсъдени предложения за бъдещото развитие на страната и за решаването на спешни и дългосрочни проблеми. КНСБ запозна кандидат-депутатите със своята визия за приоритетите пред страната в социално-икономически план през следващите 4 г., залегнали в изготвения меморандум. През последните три седмици срещи бяха проведени и с БСП, ГЕРБ, “Има такъв народ”, ИБГНИ, “Демократична България”.

Днес Димитров запозна представителите на “Продължаваме промяната” с визията на конфедерацията на икономиката, доходите, социалната система, предложенията за данъчна реформа чрез въвеждане на 15% ставка на ДДС, корпоративния налог и данък общ доход в комбинация с необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.

Нашето очакване е за поне 5% реален растеж на БВП годишно, каза Димитров. Стимул за развитието на страната ще е огромният ресурс, до който ще имаме достъп – над 50 млрд. лв. по линия на Плана за възстановяваве и устойчивост, Фондът за справедлив преход, оперативните програми, нисколихвен заемен ресурс, който също стои като възможност. Всичко това, ако бъде инвестирано във вярната посока, ще доведе до сериозна промяна – зелена, дигитална трансформация, по-висока добавена стойност, оттам и по-високи доходи и повишаване на благосъстоянието на хората, обясни Димитров.

При 5 процента ръст на икономиката годишно, БВП през 2025 г. може да стигне 160 млрд. лв. Димитров подчерта, че е важно, особено в период на криза, да бъде премахнато ограничението за харчане на повече от 40% от БВП публични средства. Някои казват, че това е спирачка пред неразумното харчене, но в криза това е пречка да бъде направен такъв бюджет, какъвто е нужен, подчерта Димитров.

“15-20 млрд. лв. допълнително могат да се преразпределят всяка година през бюджета. Ние искаме ясна политика по доходите. При ръст на минималната заплата от 17-18% годишно в следващите години, тя ще достигне заплатата за издръжка или 1240-1260 лева до края на 2025 г. Искаме до 2025 г. да няма работещ българин, който да внася вкъщи по-малко пари от необходимите за издръжка”, подчерта Димитров.

Той напомни важността на обсъжданата в Европарламента директива за адекватните минимални заплати и изискването, което ще дойде през нея към страната ни – минималната заплата да не е по-малко от 50% от средната. Ето защо и през следващите няколко години от европейския ъгъл минималната заплата ще блъде в центъра на вниманието и на бизнеса, и на труда, и на управляващите, категоричен бе президентът на КНСБ.