Пламен Димитров: Няма да позволим зеленият преход да се случва без нас

Няма да позволим нито едно работно място да бъде загубено, преди да бъде намерена неговата замяна с поне толкова добро, толкова добре заплатено и толкова добре синдикално организирано. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща със синдикални лидери от Стара Загора и Варна по повод разискването на политиките за справедлив зелен и дигитален преход, заложени в проекта на програма на синдиката за периода 2022-2027 г.

Предизвикателствата, решенията и целите за следващия 5-годишен период бяха обсъдени на поредния форум за бъдещото на труда, организиран съвместно с фондация “Фридрих Еберт”. В него участваха близо 90 представители на работещите във Варна и Стара Загора.

Допълнителните мощности, които следва да бъдат развивани в режим на зелена трансформация, ще донесат нови възможности, които биха могли да осигурят по-сигурно и по-стабилно бъдеще, независимо от драматичните промени, пред които сме изправени, каза още Димитров.

Президентът на КНСБ изрази убеденост, че през следващите 12 месеца ще започне устойчивото възстановяване на икономиките на ЕС и на някои други центрове в глобалното разделение на труда като САЩ и Япония. Той уточни, че става въпрос за възстановяване на икономически равнища от преди пандемията, дори се очаква растеж. Димитров припомни, че Планът за възстановяване и устойчивост, наред с всички други инструменти като оперативните програми през новия програмен период и Фондът за справедлив преход, ще насочат към България над 50 млрд. лева. През следващите 5-7 години те биха довели до сериозни стъпки към стабилизация, към дигитална и зелена трансформация на много големи части на икономиката, а оттам и създаване на работни места с висока добавена стойност и с по-високи заплати. Тази наша амбиция обаче трябва да бъде подплатена с ясни мерки както на изпълнителната, така и на законодателната власт, заяви президентът на конфедерацията. И добави, че тя трябва да се осъществи през механизма на социалния диалог и на колективното договаряне за конкретните изменения на ниво сектор и предприятия.

Участие във форума взеха вицепрезидентите Пламен Нанков и Чавдар Христов, националните секретари Ася Гонева, Огнян Атанасов, Тодор Капитанов, Величка Микова, Юлия Симеонова, консултантите към ИССИ Екатерина Рибарова и Любен Томев.

Областните координатори на КНСБ в Стара Загора Галина Кирчева и във Варна Анна Ковачева посочиха, че продължават усилията за договаряне на по-високи възнаграждения. И в двата региона в делегираните общински дейности са постигнати много добри резултати от проведените преговори по места и за предходната 2020 г., и в началото на тази година. През 2021 г. във Варна действат близо 200 колективни трудови договора. В област Стара Загора са 127.

Участниците от двата региона се включиха в дискусията с конкретни въпроси по колективните договори, въпроси относно определението на новия ключов термин “зелено” работно място, дигиталната приемна на синдиката.