ЕКП: При гласуването за минималните заплати евродепутатите да помислят за героите на ковид кризата

22 милиона души в ЕС живеят в риск от бедност, тъй като законоустановените минимални заплати в повечето държави членки са твърде ниски. Сред тях са и част от героите на ковид кризата – болногледачи, чистачи, продавачи, здравни работници. Време е да им се отплатим за жертвите, направени по време на пандемията.

Това е един от призивите, с които европейските синдикати се обърнаха към членовете на Европейския парламент преди гласуването утре в пленарна зала на Директивата за справедливите и адекватни минимални заплати, съобщиха от Европейската конфедерация на профсъюзите.

В писмо, изпратено до евродепутатите, синдикатите подчертават, че “много работници на първа линия в ковид кризата получават само минималната работна заплата” и заявяват: “С тази директива има реален шанс да се промени положението на най-уязвимите и трудолюбиви работници в Европа.”

В писмото се напомня още, че:

  • Седем от всеки 10 работници, получаващи минимална заплата, казват, че изпитват трудности при свързването на двата края;
  • Страните от ЕС с най-слабо ниво на колективно договаряне имат най-ниски заплати;
  • Броят на работниците, обхванати от колективен трудов договор, намалява в 22 от 27-те държави-членки на ЕС.

Синдикатите призовават членовете на ЕП да подкрепят доклада, приет с голямо мнозинство в Комисията по заетостта и социалните въпроси на 11 ноември. Освен че ще гарантира, че минималните заплати осигуряват достоен стандарт на живот за всички работници, директивата ще изисква от държавите членки да засилят колективното договаряне, като прекратят саботирането на дейността на профсъюзите и гарантират, че предприятията, които получават обществени поръчки, спазват правото на колективно договаряне.

Мерките бяха подкрепени като “ключови елементи на всяка стратегия за възстановяване”, които са “очевидно полезни за икономиката”, както и за отделните работници, от европейските икономисти Мариана Мазукато и Томас Пикети.

“Ковид кризата доказа колко силно са подценени и недостатъчно заплатени много важни работни места. Нагласите започнаха да се променят, но това не е утеха за милиони хора, които продължават да живеят в бедност, въпреки че работят по-усилено от всякога в опасни условия. Хората, които с право се смятат за герои, се връщат от дълги смени в студени домове, защото не могат да си позволят да плащат все по-високи сметки за енергия. Те трябва да ядат по-малко и по-некачествени храни. Принудени са да задлъжняват, само за да могат да си позволят наема. Това не е начин да се отблагодарим на основните работници, това е в разрез със смисъла на минималната заплата и сега води до недостиг на работници в ключови сектори”, коментира Естер Линч, генерален секретар на ЕКП.

Тя допълва, че истинският тест за това дали политиците оценяват хората, които ни помагат да преминем през пандемията, ще бъде дали ще гласуват за “премахване на заплащането за бедност” в четвъртък.

КНСБ подкрепя одобрените текстове на директивата от Комисията по заетостта и социалните въпроси. Те бяха приети на 11 ноември с мнозинство от 37 гласа “за”, 10 “против” и 7 “въздържали се”.  Подкрепата си дадоха и българските представители – Радан Кънев и Атидже Алиева-Вели чрез нейната заместничка с право на глас.

“Оценяваме текстовете като позитивни. Виждаме, че вече директивата ясно адресира всички категории работници. Съществен момент, за който сега получихме ясен знак в полза на нашите искания е, признаването на синдикатите като страна по колективното договаряне, без други организации на работници и подменящи структури, каквито заплахи имаше в един момент от обсъждането”, коментира преди седмица президентът на конфедерацията Пламен Димитров.