ЕКП: Директивата за отговорно бизнес поведение изчезна от плановете на ЕК

Европейската комисия отложи за неопределено време обещаната Директива за надлежна проверка на човешките права и отговорно поведение на бизнеса – повече от 150 дни след първоначално планираното ѝ представяне.

Това алармираха от Европейската конфедерация на профсъюзите и напомниха, че представянето на новото законодателство, на което се разчита за премахването на негативни корпоративни практики, бе обещано за края на месец юни. След това то беше насрочено за 27 октомври, а впоследствие беше преместено за 8 декември. Сега вече отдавна закъснялото законодателство напълно изчезна от последния дневен ред на Комисията, посочват с тревога от ЕКП.

Оттам допълват, че последното забавяне, за което не е посочена никаква причина, е в пълно противоречие с нарастващата политическа подкрепа за закона – той не само е поискан от гражданите на ЕС и синдикатите, но беше включен и в коалиционното споразумение на Германия от миналата седмица.

В началото на тази година европейските синдиати проведоха мащабна кампания за събиране на подписи в подкрепа на директивата. КНСБ бе партньор на инициативата, като се присъедини веднага към призива за създаване на нов закон, който гарантира, че компаниите в Европейския съюз имат отговорно поведение и спазват човешките, трудовите, социалните и синдикалните права на работниците. За целта трябва да бъде въведен мониторинг на фирмите, независимо от мястото на регистрацията им, задължения за зачитане на човешките права и съответните санкции при неспазването им. Глобално зад тези искания застанаха половин милион работници.

“Европейската комисия планираше да представи законодателно предложение още през лятото. Повече от 153 дни по-късно все още няма предложение, още по-лошо – няма никаква информация за причините за забавянето. Изправени сме пред политическа блокада и никаква прозрачност от страна на институциите на ЕС. Всеки ден забавяне е още един ден, в който се злоупотребява с правата на човека, синдикалните права и правата на работниците и се потъпкват. Крайно време е интересите на хората, работниците и планетата да бъдат поставени над печалбата”, коментира конфедералният секретар Изабел Шьоман.

Тя напомни, че над 80 % от гражданите от много страни от ЕС искат силен закон, който да държи компаниите отговорни за нарушения на човешките права и околната среда. Шьоман добави: “Черният петък от миналата седмица беше социална, екологична и климатична катастрофа. ЕС трябва да се ангажира със защитата на гражданите на ЕС, складовите работници и шофьорите на доставки по целия свят от експлоатация и злоупотреби от страна на бизнеса. Не можем да чакаме повече. ЕС изпуска уникална възможност да се позиционира в глобален контекст, като излезе най-накрая правно обвързващи правила за надлежна проверка на правата на човека и корпоративна отчетност. ЕК трябва да излезе на висотата на своята отговорност и да покаже, че правата на човека, правата на синдикатите, правата на работниците и правата на околната среда имат значение.”