МКП: Приветстваме решението на ООН да блокира признаването на режимите в Мианмар и Афганистан

Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) приветства решението на мандатната комисия на ООН да отложи решението за това кой ще представлява Афганистан и Мианмар в ООН.

Този ход реално блокира възможността афганистанските талибани и военната хунта на Мианмар да представляват страните си в ООН.

Шарън Бъроу, генерален секретар на МКП, коментира: “Това положение трябва да стане постоянно. Тези ужасяващи нелегитимни режими трябва да бъдат трайно и официално изключени от ООН, за да им бъде отказана легитимността, за която жадуват. ООН трябва да отиде по-далеч. В Мианмар правителството на националното единство (NUG) е легитимна и демократична алтернатива на военния режим. ООН, отделните правителства и регионалните институции трябва да признаят NUG и да се ангажират с неговите структури за предоставяне на хуманитарна помощ. В същото време правителствата не трябва да имат нищо общо с хунтата, а всички предприятия трябва да прекъснат всякакви икономически връзки. В Афганистан, при липсата на легитимно правителство, хуманитарната помощ трябва да се доставя чрез системата на ООН. Там няма място за режима на талибаните – банда, която разпространява нетолерантност, насилие и убийства.”

През лятото на тази година МКП започна кампания за подкрепа на работниците и семействата в Мианмар, които са загубили прехраната си поради стачки или други протестни действия. Конфедерацията организира събиране на средства чрез специален фонд. Информация за него можете да намерите тук.