Кампанията “Не си сам” подкрепи 3 хил. синдикални членове, изплатени са над 375 хил. лв.

Близо 3 хил. синдикални членове, разболели се тежко от ковид, са подпомогнати към 8 декември в рамките на благотворителната кампания “Не си сам”. За съжаление, сред тях са и семействата на над 30 синдикалисти, загубили битката с вируса. От благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ и от основните членове на КНСБ (СБУ, ФСЗ, НУС, ФСОЛП, ФНСОГСДП, НСФЕБ, ФНСЗ) са изплатени общо над 375 хил. лева.

Кампанията подкрепя членове на конфедерацията, преминали през болнично лечение от ковид, вече втора година. Тя стартира на 1 май 2020 г. като съвместна инициатива на КНСБ, нейни основни членове и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”.

Федерации, които през годините са формирали фондове за социална подкрепа, поеха изплащането на помощи по кампанията по ред и правила, определени от техните органи. Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” помага на членове от сектори, в които не са разработени механизми за оказване на помощ при необходимост.

Синдикатът на българските учители подпомогна 600 свои членове, хоспитализирани за лечение от ковид. От 25.01.2021 г., след преустановяване на плащанията от СБУ, съгласно правилата за достъп до подпомагане БФ „Проф. д-р Желязко Христов“ пое изплащането на помощи на нуждаещи се членове. Така от началото на кампанията общо подпомогнатите са 763-ма.

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ осигурява финансови средства от дарения. От стартирането на кампанията до 8 декември тази година са събрани целеви финансови средства от 85 296 лева. До момента фондът е подкрепил 1018 членове на КНСБ. Общият разход по кампанията е в размер на 126 430 лева. Изплатени са помощи с 41 134 лв. повече от събраните финансови средства, като са използвани приходи за други дейности на фонда.

През последните дни са депозирани още около 20 заявления от отговарящи на условията синдикални членове.

Средствата, предназначени за подкрепа на синдикални членове по благотворителната кампания, отдавна са изчерпани. Апелираме към всички, които имат възможност и желание да проявят солидарност и да подкрепят кампанията “Не си сам”, да направят дарение по следната банкова сметка:

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“

IBAN: BG34UNCR76301010291100; BIC код UNCRBGSF; УниКредит Булбанк

Основание за превода: Кампания „Не си сам“

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” е сдружение с нестопанска цел, вписано в Централния регистър за осъществяване на обществено полезна дейност при Министерство на правосъдието.

Искрено се надяваме да продължим да подкрепяме членове на КНСБ, нуждаещи се от помощ и съпричастност!

Вярваме, че заедно ще успеем да осигурим нужния ресурс за благородното дело!

Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ подпомага членове на КНСБ, съобразно следните критерии за достъп до подпомагане:

  1. Членство в КНСБ (удостоверява се със служебна бележка от председателя на СО);
  2. Синдикалният член, диагностициран с положителна проба за COVID – 19, да е хоспитализиран или да е преминал през болнично лечение през последните два месеца (прилага се епикриза или друг медицински документ, съдържащ информация за диагнозата и режима на лечение);
  3. Основният член, в който заболялото лице членува, да не разполага със солидарни фондове или други механизми за подпомагане.

Лице за контакт: Рени Джагалова, телефон: 0884458554; имейл: rpsaltova@citub.net ; rdzhagalova@gmail.com