Синдикален лидер бе осъден за бдение със свещи в Хонконг

Лидерът на Конфедерацията на синдикатите в Хонконг Лий Джуо-Йен, заедно със седем други, беше осъден на 14 месеца затвор за „подбуждане, организиране и участие“ в бдение със свещи на 4 юни 2020 г., съобщиха с тревога от Международната конфедерация на профсъюзите.

Събитието, в памет на загиналите по време на клането на площад Тянанмън през 1989 г., бе организирано от вече разпадналия се Хонконгски алианс в подкрепа на патриотичните демократични движения в Китай, чийто председател беше Лий Джуо-Йен. До 2021 г. той бе и генерален секретар на Хонконгската конфедерация на профсъюзите, която беше принудена да се разпусне.

Тази присъда ще тече едновременно с друга за 20 месеца лишаване от свобода, която Лий Джуо-Йен вече излежава.

Той се призна за виновен през октомври и каза пред съда: „Да почитам паметта на клането от четвърти юни е моe дългогодишнo чувство. Както Милан Кундера пише в „Книгата за смеха и забравянето“: „Борбата на човека срещу властта е борбата на паметта срещу забравянето. Бдението със свещи символизира борбата на паметта срещу забравянето“.

„Поколението на гражданите на Хонконг, които станаха свидетели на движението от 1989 г., силно обичаше своята нация, своя народ и се надява на осъществяването на демокрацията в Китай. Емоциите ни бяха преплетени с тежненията на студентите и гражданите, които се бориха за демокрация на площад Тянанмън. Събрахме се, шествахме, седнахме и направихме дарения с надеждата за триумф на демокрацията. Но при звука на първия изстрел се разплакахме и се отчаяхме. Хонконг никога няма да бъде същият. Хората на Хонконг преминаха от политическа апатия към активизъм за демократичното бъдеще, като мечтаеха на свободата и демокрацията един ден да се радват и нашите сънародници в континенталната част“, каза още Джуо-Йен.