ЕКП: Работниците в Европа са с 649 евро по-бедни тази Коледа

Ако заплатите на европейските работници бяха в крак с ръста на производителността през последните две години, то те биха могли спокойно с тях да посрещнат разходите си за Коледа и дори да покрият и част от тези за Нова година, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

Оттам са изчислили, че европейските работници щяха да получат общо 116 млрд. евро повече от 2019 г. насам, ако увеличението на производителността се беше превърнало в съответно по-високи заплати, както се предполага.

Това означава средно 649,30 евро допълнително за всеки работник. Сумата е по-голяма от средната, която европейците харчат за подаръци, храна, социални контакти и пътувания по Коледа – 419,48 евро. В Германия средно на човек допълнителният разход за празника е 500 евро, в Италия – 555 евро, в Испания – 562,в Португалия – 388, в Полша – 381 евро.

От ЕКП алармират, че през последното десетилетие увеличението на заплатите в Европа изостава значително от ръста на производителността и според последните данни тази тенденция се запазва. Работниците не само не получават справедлив дял от богатството, което създават, но и Коледа се оскъпява поради факта, че увеличението на заплатите не е в крак с инфлацията.

Констатациите са в навечерието на заключителните преговори по проекта за директива за справедливите и адекватни минимални заплати и колективното договаряне. В края на ноември Европейският парламент одобри доклада и подкрепи решителните действия за справяне с нарастващото неравенство в заплащането.

ЕКП призовава френското председателство да гарантира одобрението на предложените изменения, така че повече работници да бъдат обхванати от колективното договаряне на заплащането, което е доказаният начин да се гарантира, че те получават своя дял от повишаването на производителността.

“Милиони работници едва могат да си позволят да поддържат отоплението в дома си, какво остава да купуват подаръци за децата си, колкото и да им се иска. Директивата на ЕС за заплатите е шанс да се гарантира, че работещите хора най-накрая ще получат своя справедлив дял през новата година. Ако елфите в работилницата на Дядо Коледа произвеждат играчки по-ефективно, отколкото предишната година, тогава е редно да получат своя справедлив дял от допълнителната коледна радост, за която са помогнали. Същото важи и за работниците. Основната справедливост и икономическата теория изискват заплатите да се увеличават в съответствие с производителността. Но това златно правило се нарушава от стиснати шефове в цяла Европа и работниците плащат цената за това тази Коледа, като се оказват с 600 евро по-бедни, докато цените растат”, коментира зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.