Кметът на София Йорданка Фандъкова с годишната награда на КНСБ “За принос в развитието на социалния диалог”

Президентът на КНСБ Пламен Димитров връчи днес на кмета на София Йорданка Фандъкова годишната награда на конфедерацията “За принос в развитието на социалния диалог и партньорство” на името на проф. д-р Желязко Христов.

Отличието е учредено с решение на Координационния съвет (КС) на КНСБ от февруари 2011 г. и носителят ѝ се определя също от него след гласуване. До момента сред носителите са генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу, генералният директор на МОТ Гай Райдър, бившият президент на Европейския икономически и социален комитет Георгиос Дасис, генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини и др.

Номинацията за наградата на столичния кмет бе направена от Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и бе одобрена на заседание на КС през месец ноември. Тя е за 2020 г., тъй като бе отложена заради пандемията.

Г-жа Фандъкова е един от малкото българи, носители на наградата. Тя е заради изграден устойчив модел на партньорство. Разбира се, имало е и не толкова добри моменти, но сме продължавали заедно да търсим решения, каза Пламен Димитров при връчването на наградата. Той подчерта, че наградата – стаутетка с две преплетени ръце, илюстрира единството, свободата и толерантността.

“За мен е чест. Социалният диалог е постоянен. Труден, но резултатен”, каза Фандъкова и подчертта важността на социалното партньорство.

Преди връчването на наградата седем от федерациите към КНСБ обсъдиха със столичния кмет изпълнението на сключеното с него преди две години споразумение за сътрудничество по различни сектори. Посочени бяха конкретни достигнати цели и такива, които очакват своето изпълнение в образованието, здравоеопазването, администрацията, културата, транспорта, енергетиката, ВиК сектора. През 2022 година предстоят преговори за нови колективни договори в част от секторите.