Пламен Димитров пред БНТ: Минималната заплата трябва да стане поне 750 лв.

Данните на НСИ към ноември месец миналата година показват, че средната заплата се движи с 12 до 14 процента ръст. Вече чуваме, че инфлацията “го изяде”. Официалната е под 8 процента. Според мен ще мине 9 на сто, а в малката кошница – това, което хората купуват всеки ден, е двойна, минимум около 15 процента. Това е ръстът на доходите, който ни е нужен още от януари още тази година.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването “Денят започва” на БНТ. Той подчерта, че минималната работна заплата трябва да се увеличи с 15 на сто поне до 750 лв. и всички доходи да растат с тази скорост.

Бизнесът казва, че е в трудна ситуация заради тока, газа, пандемията и затова сме заедно с тях в настояването да има компенсации, каза още Димитров.

Трябва да разберем кое е най-важното и да се постигне консенсус за запазване на работните места и увеличаване на доходите, за да могат хората да поемат инфлационния удар и да минем през тежката криза, която започва – виждате, че расте броят на заразените, а не да се фокусираме върху това колко е бюджетният дефицит, призова президентът на КНСБ.

И през тази година е позволено той да е по-голям и така милиарди левове могат да бъдат насочени към хората и бизнеса за запазване на работни места, конкурентоспособност и доходи.

Ако загубим трайно работните места, няма как да ги възстановим бързо, предупреди Димитров. Той напомни, че според представени от финансовия минстър Асен Василев официални данни, 800 хил. българи работят с доход до 650 лв., което е 1/3 от всички наемни работници. Това е сериозен въпрос, който не можем да подминем.

Според Димитров не е необходимо всички плащания да бъдат обвързани с размера на минималната работна заплата. Могат да се използват и други индикатори, като заплатата за издръжка, например.

От самото начало КНСБ е против начина, по който се въведе компенсацията за пенсионерите. С това, което предлага новото правителство, пак няма да излезем от ситуацията, в която се вкарахме, каза още Димитров.

Той настоя мерките за тока и газа да бъдат адекватни, а мораториумът върху цените на тока, водата и парното да бъде отменен.

Интервюто можете да гледате тук: