Пламен Димитров обсъди приоритетни за КНСБ теми с част от новите министри

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и председателите на федерации към конфедерацията обсъдиха през тази седмица приоритетни теми и проблеми за синдиката с министрите на транспорта Николай Събев, на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, на енергетиката Александър Николов и на туризма Христо Проданов. Димитров проведе работна среща и с вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Пред министрите бяха поставени важни за конфедерацията въпроси, които очакват своето решение.

С министър Николов президентът на КНСБ обсъди темата за компенсациите заради високите цени на енергоносителите, както и необходимостта от изготвяне на нова цялостна енергийна стратегия на България. През декември с позиция за приемането на такава излязоха от Националната федерация на енергетиците.

В разговорите с министър Гроздан Караджов се включи председателят на Национален браншов синдикат “Водоснабдител” Мариян Бухов. Обсъдени бяха натрупаните с години и оставени без решение проблеми във ВиК сектора. В срещата с министъра на туризма Христо Проданов участва и председателят на Синдиката на туризма в България Татяна Джилянова. Дискутирани бяха актуалните предизвикателства пред бранша заради ковид пандемията и възможностите да бъде подкрепен.

Председателят на СТСБ Екатерина Йорданова и на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев участваха в разговорите с министъра на транспорта Николай Събев и зам.-министър Илия Илиев. Поставен бе проблемът с недостига на средства за градския транспорт в столицата и страната и необходимостта от държавна подкрепа. За тази година за София необходимата сума за дофинансиране от държавния бюджет е 178 млн. лв.

Петър Бунев повдигна темата за развитието на БДЖ и НКЖИ. Обсъдени бяха възможностите за финансиране на железниците по Националния план за възстановяване и устойчивост. Засегнати бяха и въпросите за условията на труд и за кадрите в двете компании.

Екатерина Йорданова запозна министъра с входираната по-рано позиция на СТСБ и Национална транспортна камара до министерството, Народното събрание и Националния съвет за тристранно сътрудничество относно преструктуриране на ДП „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД и предложението за прехвърляне на двете държавни транспортни болници „Национална многопрофилна транспортна болница“ – София и „Многопрофилна транспортна болница“ – Пловдив, към Министерството на здравеопазването.

Предстои да започне работа Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество, който ще бъде председателстван от зам.-министър Илиев, и да се структурират подотрасловите съвети.