КНСБ в ТЕЦ “Марица Изток 2” в протестна готовност, няма яснота за бъдещето за комплекса

От началото на година сме изпратили три писма с искане за насрочване на среща на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество на тема “Енергетика” от 4 януари, от 11 януари и от 19 януари, но до момента нямаме никакъв отговор по темата. Не можем да си говорим през медиите, а така започна правителството от началото на годината. Съжалявам, но това не е социален диалог.

Това съобщи за Радио Стара Загора Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ “Марица изток 2”:

Една седмица е абсолютно нормален срок, в който писмото да пристигне, да бъде разгледано и да получим поне писмен отговор или насрочване на среща, в противен случай ние нямаме друга алтернатива освен да си изкараме хората на улицата и да си потърсим отговори на въпросите, които задаваме, коментира още Дяков.

Той обясни, че хората са притеснени и то не толкова от факта, че се говори за затваряне на “Марица Изток” или от цената на тока, а от това, че нямат представа какво ще е тяхното бъдеще.

“Ние не знаем какво е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост, в енергийната стратегия. Нямаме представа как върви изготвянето на териториалните планове, там какво е заложено. Крайно време е тези хора да бъдат информирани и да бъдат с ясното съзнание коя структура до кога ще работи, къде ще ги преквалифицираме, къде ще ги препращаме да работят и въобще ще се наложи ли това и кога. Трябва да има ясен план за действие за следващите 10-15-20 години. Това не е от днес за утре. Говорим за съдбите на хора. Само при нас в централата работят 2350 души, които всеки ден идват на работа с неяснота.”, коментира още Дяков.

На 7 януари КНСБ, КТ “Подкрепа” и работодателските организации – АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП, ССИ, изпратиха съвместно писмо до вицепремиера и министър на финансите, а също и председател на НСТС Асен Василев. С него те молят темата за критиките на ЕК в частта “Нисковъглеродна икономика” от плана за възстановяване и устойчивост и съответните действия, които страната трябва да предприеме, да бъдат разгледани от тристранния съвет. 

“Ние разбираме, че тази тема би трябвало да се дискутира в Консултативния съвет по Зелената сделка, но предвид краткото време от създаване на новото правителство и необходимостта от промяна на състава на Съвета, считаме за необходимо темата да бъде разгледана в Националния съвет по тристранно сътрудничество. Напомняме, че с ПМС беше създаден Институт за устойчив преход и развитие с участие на държавни институции, национално представителните организации на работодателите и синдикатите и водещи университети, който със своята експертиза може да допринесе за разработване на различни сценарии за решения”, се казва в писмото.

И още: “С настоящето писмо към Вас настояваме за спешно свикване на заседание на НСТС още през следващата седмица, на което да ни бъдат представени предложенията и решенията на държавните институции в отговор на бележките на ЕК в част „Нисковъглеродна икономика“”.