Тристранният съвет обсъжда енергийния преход в началото на февруари

Планът за възстановяване и устойчивост в частта “Нисковъглеродна енергетика” ще бъде обсъден от Националния съвет за тристранно сътрудничество в началото на февруари. Писмо с искане за свикването му по тази тема е изпратено още в началото на януари от национално представителните организации на работниците и работодателите. На 20 януари вечерта президентът на КНСБ Пламен Димитров е получил уверение от вицепремиера Асен Василев, че съветът ще бъде свикан, обяви в интервю за БНР Деян Дяков, председател на синдикалната организация на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“.

„Следващата седмица пък вероятно ще се събере браншовият съвет на тема енергетика“, каза още Дяков. Ден по-рано той обяви, че през януари са изпратени три писма с искане за свикването му, но отговор няма. Липсата на яснота за бъдещето на комплекса притеснява работниците, алармира той.

“Крайно време е хората да бъдат информирани и да бъдат с ясното съзнание коя структура до кога ще работи, къде ще ги преквалифицираме, къде ще ги препращаме да работят и въобще ще се наложи ли това и кога. Трябва да има ясен план за действие за следващите 10-15-20 години. Говорим за съдбите на хора”, коментира преди ден Дяков и предупреди, че може да се стигне до протести, ако няма диалог.

Днес пред националното радио той обясни, че нито една от двете страни няма полза от протести и нагнетяване на напрежение. “Нашата по-остра позиция беше породена от мълчанието на правителството. Искаме да видим как ще бъде разписан целия плавен енергиен преход, искаме да знаем ясно съдбата на нашите служители“, каза Деян Дяков.

Междувременно стана ясно, че Българският енергиен холдинг е взел решение да премести седалището на държавните Мини “Марица изток” от Раднево в София. В съвместно писмо до институциите синдикалните организации на КНСБ и КТ “Подкрепа” определиха това решение като немотивирано и необяснимо и поискаха да бъде внесена яснота по него.