Пламен Димитров се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и лидерът на СТСБ Екатерина Йорданова обсъдиха със столичния кмет Йорданка Фандъкова състоянието на градския транспорт в София и затрудненията пред дейността му заради високите цени на електроенергията.

В разговора участваха и вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис и зам.-кметовете на София по финанси Дончо Барбалов, по транспорт Кристиан Кръстев и председателят и зам.-председателят на комисията по транспорт на СОС Карлос Контрера и Зафир Зарков.

Метрото и електротранспорта в София няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток, които излизат през януари. Причината е ограничения в плащанията по Закона за публичните финанси заради липсата на държавен бюджет, стана ясно по време на срещата.

„Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи“, заяви кмета на София Йорданка Фандъкова. По предложение на двата синдиката ще бъде поискано от Министерство на финансите да изпрати спешни указания към общините за начина на разплащане до приемането на държавен бюджет и респективно бюджети на общините. „Средствата, които миналата година са превеждани за транспорт, сега на фона на растящите цени на електричеството, са напълно недостатъчни за плащането на декемврийските сметки, които излизат през януари. Освен това за януари все още няма преведени компенсации“, поясни кмета Йорданка Фандъкова.
Сметката за електричество на столичния метрополитен за месец декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече от декемврийската сметка през 2020 г.

1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно повишение спрямо сметката за същия месец през 2020 г. За да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълния размер на получените фактури.

По време на срещата беше обсъден и проектът за държавен бюджет. В него към момента са заложени 15 млн. лв. за субсидии за нерентабилни линии и 50 млн. лв. за компенсации за преференциални карти. „Тези средства са крайно недостатъчни. Анализите към момента сочат, че столичния градски транспорт се нуждае от държавна компенсация в размер на 178 млн. лв. заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и спада на пътниците с около 1/3 на годишна база“, каза Зафир Зарков, зам.-председател на комисията по транспорт към СОС.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ съвместно с кмета на София ще поискат съвместна среща с министъра на финансите Асен Василев, на която да се обсъдят реалните средства, които са нужни, за да се гарантира движението на градския транспорт в общините.