Пламен Димитров в предаването “Лице в лице”: В криза сме, бюджетът може да бъде още по-щедър

“Не бих казал, че бюджетът е десен, няма как да бъде такъв със всички социални програми. България в момента е в условията на криза. И малките и големите фирми, и хората, и домакинствата са в криза – здравна, икономическа, социална, енергийна. Очевидно някой трябва да понесе компенсаторния режим и това е бюджетът. Той трябва да дава повече, докато се стабилизират фирмите и домакинствата. Ние подкрепяме такава философия и смятаме, че е правилната”, коментира в предаването “Лице в лице” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че бюджетът може да бъде още по-щедър и да подкрепи тези, които се нуждаят. “В момента социално слабите домакинства не са подпомогнати по начина, по който се подпомагат небитовите потребители за ел. енергията основно.”

“Очаквам, когато падне мораториумът, да се вдигнат цените на топлоенергията и на водата. Със сигурност процентите ще бъдат двуцифрени. Единственият режим са компенсации за бедните. Евростат ни казва: 2 млн. български граждани не могат да се отопляват през зимата. За тях трябва да има енергийни помощи. Ние в момента помагаме на едва 15% от тях, или на около 300 хил.”, каза Димитров и посочи, че пакетът за подкрепа трябва да се удвои и да обхване поне 600 хил. Това ще струва на бюджета 140 млн. лв.

Трябва да има допълнителни компенсации за най-уязвимите групи, за да поемат разходите със собствения си бюджет, целеви средства за увеличения на доходите на тези, на които плаща бюджетът, съгласно някаква методика и атестация. На трето място са пенсиите – там цъка бомба заради ковид добавките и увеличението, планирано от 1 юли, каза още президентът на КНСБ.

Цялото интервю можете да гледате тук:

https://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/dimitrov-2-mln-balgarski-grazhdani-ne-mogat-da-se-otopljavat-adekvatno-prez-zimata.html