Пожарникарите излязоха на протест, премиерът ги покани на среща във вторник

Над 3000 пожарникари от НСПС “Огнеборец”-КНСБ излязоха на протестно шествие днес в центъра на София и солидарно в цялата страна, за да изразят недоволството си от предвидените средства за възнаграждения в бюджета на МВР за тази година и липсата на социален диалог, който поражда неясноти около подготвяното преструктуриране на ведомството.

Протестът започна от площад “Независимост”, блокира движението в района около Министерския съвет, а след това продължи с шествие до сградите на Министерството на финансите и на Народното събрание.

На жълтите павета бяха оставени фитнес уреди като символ на възмущението на огнеборците от предвидените в бюджета 9 млн. лева за карти за спорт за подобряване на физическата подготовка на служителите от МВР. Протестиращите носеха плакати “Искаме социален диалог”, “Рискувам живота си”, “Достойна професия”, “По-добри условия на труд”. С надписи “Неосъждан” и “Не съм криминален субект” напомниха за думите на говорителя на правителството Лена Бориславова, която в сряда обяви, че има данни, че криминални субекти организират и ще се присъединят към протеста. По-късно изявлението бе определено като “лапсус”.

В началото на протеста бе отправен апел участниците да сигнализират служителите на реда, ако забележат съмнителни лица и действия от провокатори.

Както бе заявено, протестът протече мирно и обедини подкрепата и на други сектори. Към него се присъединиха от Национален синдикат на гражданската администрация в МВР, Съюза на транспортните синдикати. Подкрепата си изразиха от Съюза на синдикалните организации в Министерството на правосъдието, федерациите от леката промишленост, строителството. Декларация в подкрепа на “Огнеборец” бе изпратена и от КНСБ.

Протестът започна с химна на България, а протестиращите отдадоха почит и на Апостола на свободата Васил Левски. След приключването му те поднесоха и венци пред паметника на Апостола.

В началото на протеста пожарникарите аплодираха колегите си, които са на смяна, както и полицаите, които се грижат за реда. А преминаването на линейка стана повод да аплодират и медиците.

Представители на протестиращите и председателят на НСПС “Огнеборец” Венцислав Станков опитаха да внесат приетата от протестиращите Декларация в Министерски съвет, но не получиха достъп. Те залепиха послания на входната врата: “Не си играй с огъня! От опит знаем – опасно е”. Същото послание бе залепено и на сградата на Министерството на финансите. Протестиращите носеха и плакат с план за евакуация от сградата на парламента.  “Чуйте ни, или евакуация!”, гласеше той.

По-късно – в края на шествието, стана ясно, че е получена покана от министър-председателя Кирил Петков за среща, на която “премиерът очаква да научи предложенията на синдиката за разрешаване на проблемите в системата”. Поканата е за вторник, 22 февруари. Разговори предстоят и с министъра на финансите Асен Василев, който пък покани протестиращите на среща ден по-рано – в понеделник, 21 февруари.

От “Огнеборец” настояват за 20% ръст на възнагражденията и допълнителен ресурс за капиталови разходи от минимум 100 млн. лева, както и подобряване на социалния диалог с ръководството на МВР.