Специализираният музей в Трявна даде старт на протеста на културните институти в Габрово

Днес, 19 февруари, започна символичният протест на служителите от Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, които се присъединяват към исканията на работещите в музеите, галериите, библиотеките, читалищата и музикалните и танцови изкуства, обединени в Независимата синдикална федерация „Култура” към КНСБ. Те се обявяват против параметрите на проектобюджет 2022 в областта на културата и призовават Народното събрание на Република България да осигури минимум 25-процентно увеличение на разходните стандарти за всички браншове от сферата.

Символичните протестни действия се провеждат на работното място с носене на лентички на които пише „КНСБ протест” и поставяне на входовете на музейните обекти на Протестната декларация с исканията на работещите в културните институции в страната, като същата се предоставя на посетителите, с цел оповестяване за проблемите в бранша.

От музея в Трявна призовават всички, за които българското културно наследство наистина е приоритет, да посетят експозициите и така да засвидетелстват подкрепа на служителите.

В началото на следващата седмица символичен протест ще започне и в други културни институции от Габрово и Севлиево, като целта е голяма част от исканията им да се удовлетворят с гласуването на държавния бюджет на второ четене в парламента.

Даскаловата къща

 

Старото школо