Четири културни институции протестират от днес в Габрово и Севлиево

От днес, 21 февруари, символичен протест започнаха служителите от РЕМО „Етъра” – Габрово, Исторически музей – Севлиево, Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови” – Севлиево и НЧ „Развитие-1870” – Севлиево. Те са част от Независимата синдикална федерация „Култура” към КНСБ, която обединява работещите в музеи, галерии, библиотеки, читалища, музикални и танцови изкуства в цялата страна.

Основното искане на синдикалистите е Народното събрание да одобри минимум 25-процентно увеличение на разходните стандарти за всички браншове от сферата на културата при окончателното гласуване на държавния бюджет за 2022 г.

От днес културните дейци от Габрово и Севлиево по време на работа носят лентички на които пише „КНСБ протест”. Първи в региона бяха колегите им от Специализирания музей в Трявна, които започнаха своя символичен протест в събота. Освен това, Протестната декларация на НСФ „Култура” – КНСБ с исканията на работещите, е поставена на входовете на обектите, за да се запознаят посетителите с нея и по този начин обществото да подкрепи решаването на проблемите в бранша.

Представителите на културната гилдия от Габрово, Севлиево и Трявна са готови да пристъпят към всички законови действия, за да бъдат изпълнени техните искания, да не се затварят врати на културни институции и да се постигне целта „достъп на всички български граждани до култура”.