КНСБ обсъди с министър Нинова актуални проблеми в икономиката

Да се възстанови дейността на всички 10 отраслови съвета и да се засилят функциите им, така че в най-кратки срокове да влязат в полза на българската икономика и индустрия. За това се разбраха президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на провела се вчера среща във ведомството. На нея присъстваха и зам.-министър Димитър Данчев и лидери на федерации към конфедерацията.

Отрасловите съвети, сред които Химия, Металургия, Машиностроене, Лека промишленост, Дървообработваща и лека промишленост, Хранително-вкусова промишленост ще обсъждат проблемните въпроси в конкретните браншове. Те ще дават и предложения на законодателната и изпълнителната власт. Синдикалните федерации и гражданските организации ще имат съществена роля при вземането на решения.

Дискутирани бяха и правата на работниците и техните заплати. Поставен бе въпросът за проблемите в някои от дружествата към министерството. Поет бе ангажимент за провеждане на съвместна среща с Министерството на отбраната във връзка с “Авионамс”, както и с ръководството на “Монтажи” по повод социалния диалог в предприятието. Повдигната бе и темата за възможностите за ръст на доходите на заетите във ВМЗ.

Обсъдени бяха и бюджет 2022, Планът за възстановяване и развитие. От страна на КНСБ бе изразена подкрепа за искането на министър Нинова за повече преки помощи за бизнеса, отколкото кредити и финансови инструменти.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров и министър Нинова се разбраха да продължат разговорите по актуални и наболели проблеми.