Синдикалният свят за конфликта Русия-Украйна: Отстъпете и започнете диалог!

Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) и Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) призовават за незабавно прекратяване на военните действия и конфликта в Източна Украйна и за добронамерени преговори за разрешаване на кризата в интерес на хората. Това апелираха в съвместно съобщение двете синдикални организации.

Те напомнят, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи решението на Русия да признае два сепаратистки региона като несъвместимо с Устава на ООН и като нарушение на териториалната цялост. Той призова за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна в съответствие със споразуменията от Минск, одобрени от Съвета за сигурност на ООН в резолюция 2202, приета през 2015 г. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също излезе с осъдителна позиция.

“Много хора загубиха живота си и вече седем години страдат заради неизпълнението на споразуменията от Минск. Вместо да се изграждат мостове за мир, бяха похарчени огромни суми за въоръжение и военни, а агресивната реторика предизвика допълнителна нестабилност. Продължаващият конфликт има драматични последици за икономиките както на Русия и Украйна, така и на други места в Европа. Рискът от ескалиране с опустошителни последици е реален и ще продължи да бъде такъв, докато не се стигне до сериозен диалог, който да се занимае с първопричините за спора”, коментира генералният секретар на МКП Шарън Бъроу.

Лука Визентини, генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите и на Паневропейския регионален съвет на МКП, заяви: “Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет направиха решителни изявления в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и споразуменията от Минск, подобно на Генералния секретар на ООН. Всички политически лидери трябва да имат смелостта да избягват войната, да търсят компромис и да спазват споразуменията, както и мъдростта да изграждат устойчиви икономики, които работят за хората и осигуряват съществената основа за общата сигурност.”

Той изразява притеснения, че е възможно милитаризацята в Европа да ескалира. “Призоваваме за спешни стъпки за обединяване на усилията на всички политически лидери за изграждане на обща рамка за сигурност. Светът се нуждае от нов обществен договор, а не от повече конфликти. Нуждаем се от инвестиции в хората и работните места, в мира и стабилността”, каза още Визентини.

КНСБ подкрепя съвместната позиция на МКП и ЕКП и застава зад апела им за търсене на диалог за решаване на конфликта и провеждане на преговори, за да бъдат защитeни на първо място интересите на хората.